Kontroverzni predsednik Gruzije veliki je zaljubljenik u novu arhitekturu; Foto: Wikimedia
Arhitektura

Batumi – ogledno polje za smelu arhitekturu ali i predmet sporenja

U Dubaiju Evrope nikle su brojne građevine koje privlače turiste, poput Alfabetske kule, Palate Alijanse i Palate venčanja, kao i kompleksa Orbi Sea Towers.

Adžarija, autonomna republika u sastavu Gruzije, jedan je od centara njene crnomorske rivijere. Posle Revolucije ruža 2003. godine, prešla je i pod njenu kontrolu (efektivno od 1991. do 2003. bila je de facto nezavisna država, samo formalno u sastavu Gruzije).

Njena prestonica, Batumi, odmah je postala „eksperimentalni poligon“ za novu arhitekturu, nimalo slučajno, budući da je Mihail Sakašvili, kontroverzni predsednik Gruzije, veliki zaljubljenik u novu arhitekturu, i kao i mnogi istočnoevropski političari, voli da se meša u izgled gradova svoje zemlje, a njegov uticaj na izgled Tbilisija je predmet mnogih sporenja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sakašvilijev uticaj na izgled Tbilisija predmet je mnogih sporenja; Foto: Pixabay

Stakleni eksterijeri kao simbol transparentne vlasti

Saakašvili je želeo da od Batumija, kao turističkog središta zemlje i najpoznatijeg letovališta (otkad je Abhazija van kontrole gruzijskih vlasti), napravi „showcase“ za turiste i pokaže sav sjaj moderne Gruzije.

Recimo za početak, da je po njegovom naumu počeo redizajn policijskih stanica po zemlji: u Batumiju su izgrađene su nove policijske stanice sa staklenim eksterijerima, simbolima transparentnosti nove vlasti, za razliku od “zatvorene” arhitekture koja simbolizuje, po njemu, koruptivne radnje.

Batumi je u tom smislu postao ogledno polje za smela arhitektonska rešenja. Jedno od njih, na samoj plaži, jeste zanimljiva kula od metala pod nazivom „Alfabetska kula“.

Alphabetic Tower – Alfabetska kula u Batumiju; Foto: Žikica Milošević

Uz toranj se uzdižu dve spiralne trake sa 33 slova gruzijske azbuke, svaka visoka 4 metra i napravljena od aluminijuma.

Struktura visoka 130 metara simbolizuje jedinstvenost gruzijskog pisma i naroda. Struktura kombinuje dizajn DNK, u poznatom uzorku dvostruke spirale. Uz toranj se uzdižu dve spiralne trake sa 33 slova gruzijske azbuke, svaka visoka 4 metra i napravljena od aluminijuma.

Alfabetsku kulu je izgradila španska kompanija CMD Domingo y Lázaro Ingenieros. Izgradnja je počela 10. oktobra 2010. godine, a eksterijer objekta je završen u decembru 2011. godine.

Možda i najzanimljivija statua koja se trenutno može videti u Evropi jeste „kinetička statua” pod imenom Nino i Ali, tačnije kompleks statua. Nino je u gruzijskom jeziku žensko ime, tako da ova statua govori o ljubavi Gruzijke pod imenom Nino i Azera pod imenom Ali.

Kompleks se sastoji od dve statue izvajane od metalnih rebara; Foto: Pixabay

Spajanje i rastanak ljubavnika

Zvanično se statua zove „Muškarac i žena”, ali – nadimak je ono što pamtimo. Delo je gruzijske vajarke Tamar Kvesitadze, i postavljena je 2007. godine na glavni bulevar. Kompleks statua se sastoji od dve, muške i ženske, koje su od metalnih rebara.

Kada se kreću, rebra koja su naizmenično postavljena, uležu jedna u druga i formira se prvo spoj, a zatim jedna potpuno metalom ispunjena statua od dve. Kasnije, one se razdvajaju i na ovaj način se simbolizuje spajanje i rastanak ljubavnika. Ništa nije trajno, sugeriše statua, uživajte u trenutku.

Punih 10 minuta potrebno je da se završi ceo ciklus okupljanja i raskida ljubavnika.

Nemoguće je ne stajati opčinjen, gotovo začaran, pred tragičnom lepotom spomenika, punih 10 minuta potrebnih da se završi ceo ciklus okupljanja i raskida.

Iako je nešto manje spektakularna, veoma ukusno izvedena statua je Statua veridbe, na samoj gradskoj plaži, i prikazuje muškarca sa srcem u rukama koji klečeći prosi devojku koja stoji, a obe figure su samo siluete uokvirene metalom.

Statua veridbe na gradskoj plaži u Batumiju; Foto: Žikica Milošević

Najluksuzniji hotel u Gruziji

Na batumskoj promenadi nalazi se, i čeka da bude useljen, novi arhitektonski poduhvat zvani Palata Alijanse, u kome će se ove sezone konačno smestiti i Courtyard by Marriott Batumi, najluksuzniji hotel Gruzije, sa 150 soba, građen u obliku elipse koja se oslanja na tlo svojim „šiljastijim” lukom, i ima 41 sprat.

Arhitekt je Mindija Gurgenidze, a projektni biro koji je dizajnirao palatu je Conex LTD. Sastoji se od centralnog dela koji je potpuno zastakljen upečatljivim plavim staklom, i bočnog „kruga” sa klasičnim stanovima, hotelskim sobama i terasama.

Zbog jakih vetrova, palata može da izdrži udare vetra i do brzine od 30 m/s.

Hotel Courtyard by Marriott Batumi ima 150 soba raspoređenih na 41 spratu; Foto: Wikimedia

Toranj je upečatljiv po svom šiljku i dekoraciji na fasadi koja je nekakav hibrid cveta i atoma.

Jedna od najvidljivijih zgrada u Batumiju, zbog svoje grandioznosti, jeste Toranj Crnomorskog tehnološkog univerziteta, a kažu da je ona doslovno zamisao samog Mihaila Sakašvilija.

Nalik na njujorške art-deko nebodere sa „šmekom Dubaija”, toranj se dugo gradio, a upečatljiv je po svom šiljku i dekoraciji na fasadi koja je nekakav hibrid cveta i atoma.

Art-deko sa šmekom Dubaija; Foto: Pexels (Artūras Kokorevas)

Elegantna kula po projektu Mišel de Luka

Palata pravde koja se nalazi u neposrednoj blizini je elegantna kula od 17 spratova u obliku preokrenute boce, visine 57 metara.

Noću, šarena svetla daju ovoj jednostavnoj beloj zgradi drugačiji izgled. Projektovala ju je Mišel de Luka.

Šarena svetla noću daju zgradi drugačiji izgled; Foto: Unsplash (Max Slch)

Vitraži po celoj fasadi odražavaju okolne zgrade, prolaznike i otvoreno nebo iznad.

Još hladnije je futurističkije izgleda zgrada koja je istovremeno dom dva disjunktna subjekta, ali samo naizgled: u njoj su smešteni McDonald’s i benzinska pumpa. Ko bi rekao da se dve različite upotrebe mogu spojiti na tako lep način?

Vitraži po celoj fasadi odražavaju okolne zgrade, prolaznike i otvoreno nebo iznad. Ogromna konzola na prednjoj strani ima čak i delikatnu baštu. Ova zgrada rad je arhitekte Georgea Hmaladzea.

Pod istim krovom smešteni su Mekdonaldsov restoran i benzinska pumpa; Foto: Wikimedia

Delfin ili školjka?

Zgrada Matičara tj. Matičarske službe ili „Palata venčanja”, kako je nazivaju u Gruziji, je jedna od najneobičnijih građevina u Batumiju i širom sveta. Po izgledu podseća na „delfina“, a neki je vide kao „školjku“ – svako ima svoju asocijaciju.

Rad u ustanovi se odvija danonoćno, kao u Las Vegasu – u večernjim satima zgrada ima pozadinsko osvetljenje koje stvara magičnu atmosferu na bulevaru.

Matičarsko zdanje u Batumiju; Foto: Wikimedia

Visina najviše kule je 130 metara, a spratnost varira od 25 do 34 sprata.

Za kraj, tu su Orbi Sea Towers, tri kule nejednake visine ali identičnog dizajna koje se nalaze u zoni Novog Bulevara.

Visina najviše kule je 130 metara, a spratnost varira od 25 do 34 sprata.

Orbi Sea Towers su tri kule nejednake visine ali identičnog dizajna; Foto: Wikimedia

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *