Predviđanja seizmičkih kretanja tla ključan su deo izrade sistema za rano upozoravanje; Foto: Pixabay
Softver

Veštačka inteligencija predviđa moguće posledice zemljotresa

Naprednom kompjuterskom analizom zasnovanom na neuronskim mrežama mogu se dobiti podaci koji služe za određivanje ranjivosti određenog područja na potrese.

Iako zemljotrese ne možemo predvideti, zahvaljujući japanskim naučnicima sada možemo dobiti rano upozorenje na njih i izraditi mape i modele opasnosti od potresa i njihovih razornih posledica.

U modeliranju opasnosti od zemljotresa i proučavanju njihovih mogućih posledica, predviđanja seizmičkih kretanja tla ključan su deo izrade sistema za rano upozoravanje i kreiranja seizmoloških karata.

Sastav tla i način njegovog kretanja u blizini raseda utiče i na to kako ono prenosi potresne talase i pojačava ih. Studije koje bi istražile tlo na ovaj način vrlo su skupe i zahtevne, pa se retko kada rade previše detaljno.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sastav tla i način njegovog kretanja utiču na prenos i pojačavanje potresnih talasa; Foto: Pixabay

Podaci dobijeni iz mikropodrhtavanja

Međutim, kako prenosi portal Bug.hr, tim naučnika sa univerziteta u Hirošimi predstavio je novu, jeftiniju metodu analize sastava tla i njegove izloženosti posledicama zemljotresa.

U naučnom seizmološkom časopisu Bulletin of the Seismological Society of America oni su objavili su rad koji opisuje njihovu novu metodu korišćenja sistema veštačke inteligencije, zasnovanog na neuronskim mrežama i dubokom učenju, a koji je u stanju da analizira tlo iz podataka dobijenih tokom njegovog mikropodrhtavanja.

Ovakvi mikrotremori događaju se konstantno, a njihovom naprednom kompjuterskom analizom ovaj sistem dolazi do vrednih informacija o sastavu tla. Takvi podaci potom služe za određivanje ranjivosti područja na potrese, koji su na toj lokaciji mogući.

Aktuelna karta seizmičkog rizika za Srbiju sa okolinom (EFEHR European Seismic Risk)

Na osnovu podataka o miktotremorima moći će da aktiviraju sistemi za rano upozorenje.

Sistem veštačke inteligencije ima potencijal da uveliko doprinese tačnijem i detaljnijem mapiranju tla, predviđanju kretanja raseda i mogućih posledica budućih potresa.

Tačnu lokaciju, magnitudu i vreme zemljotresa nije moguće predvideti, ali s ovom metodom dobiće se precizni podaci o tome kako će tlo reagovati na potres, koliko će pojačati seizmičke talase i gde, a na osnovu podataka o miktotremorima moći će da aktivira sisteme za rano upozorenje.

Mogućnost predviđanja posledica zemljotresa na jeftiniji način ima potencijal da spasi mnogo života, i to na način da će se u kritičnim i izloženim regijama preporučivati snažnija protivpotresna gradnja. Autori najavljuju širenje sveg modela i njegovo unapređenje, kako bi se moglo primeniti bilo gde u svetu.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *