3D prikaz Užica; Foto: GoogleEarth
Softver

Ovih 10 gradova u Srbiji upravo je na Google Earthu dobilo treću dimenziju

Prikaz u tri dimenzije sada imaju i Valjevo, Vranje, Zrenjanin, Leskovac, Novi Pazar, Pančevo, Smederevo, Subotica, Užice i Šabac.  

3D vizualizacija gradova Srbije se nastavlja. Baš kao što je odavno dostupan trodimenzionalni model mnogih velikih, ali i manjih gradova širom Evrope i sveta, i gradovi Srbije dobijaju sličnu opciju.

Pored postojećih modela Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, odnedavno je još 10 gradova na Google Earthu moguće sagledati u tri dimenzije.

Svi modeli nastali su na osnovu materijala prikupljenog tokom letnjih meseci prošle godine. U ovom tekstu izdvajamo najinteresantnije urbane prikaze sledećih gradova u Srbiji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Subotica: Od Prozivke do nove gradske fontane

Odličan pogled na karakteristične ušorene vojvođanske kuće pruža 3D snimak Subotice.

U najsevernijem gradu Srbije može se zapaziti stambeno naselje Prozivka, velelepna Sinagoga, a u samom centru Gradska kuća, Narodno Pozorište kao i novokomponovana gradska fontana, koja za razliku od beogradske nije muzička.

3D prikaz Subotice; Foto: GoogleEarth

 

Vranje: Dom najstarije kuće u Srbiji

Na suprotnom kraju naše zemlje, Vranje nudi drugačiju perspektivu. Brdovita periferija obiluje porodičnim kućama, a na samom jugu grada uočljivo je novo stambeno naselje za pripadnike snaga bezbednosti.

U okolini gradskog centra prepoznatljiv je kulturno-istorijski kontekst, model kuće Bore Stankovića, ali i Pašin konak, najstarija kuća u Srbiji koja je nekoliko puta bila domaćin filmskim kamermanima.

3D prikaz Vranja; Foto: GoogleEarth

 

Leskovac: Novi stadion i rekonstrukcija Šajkače

Snimci od prošle godine zahvatili su i obližnji Leskovac. Od prisutnih građevinskih zbivanja izdvajaju se radovi na rekonstrukciji tržnog centra poznatog kao Šajkača, ali i izgradnja novog stadiona koji je nedavno otvoren.

3D prikaz Leskovca; Foto: GoogleEarth

 

Zrenjanin: Očuvane autentične fasade

U Zrenjaninu, čini se, ništa novo. Čak ni Guglove kamere nisu uspele da zavire u nepregledno gradilište fabrike Linglong.

Ipak, kulturno-istorijski centar grada ima čime da se pohvali. U okolini Begeja i gradskih jezera dominiraju javne ustanove očuvanih autentičnih fasada.

Prostrani Trg slobode i razvijena pešačka zona govore u prilog nekadašnjeg uticaja Zrenjanina u razvoju Vojvodine.

3D prikaz Zrenjanina; Foto: GoogleEarth

 

Užice: Čak i „Lepa Brena“ izgleda odlično

Sledi jedan od najprepoznatljivijih klastera naših gradova, Njujork na srpski način. Reč je o Užicu, gradu u klisuri Đetinje, čija topografija u kombinaciji sa visokim objektima dolazi do izražaja.

Vitki soliteri modelovani su u izuzetnom kvalitetu, pa čak i „Lepa Brena“, poznata zgrada u centru Užica, izgleda odlično.

3D prikaz Užica; Foto: GoogleEarth

 

Šabac: Urban kao nikad pre

U Šapcu, gradu Čivijaša, čini se da nema mnogo dešavanja. Međutim satelitski snimak u ovom slučaju posebno ističe živopisan kolorit korita Save i okolne vegetacije.

Ostaci nekadašnje tvrđave iz 15. veka takođe su vidljivi, a prestonica Mačve sagledana u tri dimenzije izgleda urbano kao nikada pre.

3D prikaz Šapca; Foto: GoogleEarth

 

Novi Pazar: Masovna novogradnja i džamija na Gazilaru

I Novi Pazar može da se pohvali trećom dimenzijom. Glavni utisak ostavlja mnoštvo stambene novogradnje koja je u ovom gradu postala masovna.

Pored pogleda na prošlogodišnje uređenje gradskog keja, može se zapaziti i novoizgrađena džamija na Gazilaru, koja se zbog svog upečatljivog enterijera našla među 10 najinteresantnijih objekata u izgradnji 2022. godine na našem portalu.

3D prikaz Novog Pazara; Foto: GoogleEarth

 

Pančevo: Gradilišta na svakom ćošku

Pančevo, grad na obalama Tamiša i Dunava, našao je svoje mesto u ovoj turi od deset novih 3D gradova. S obzirom na blizinu prestonice, ovaj vojvođanski grad sve više postaje mesto za mirniji život i predah Beograđana.

U vezi s tim, satelitski snimak otkriva mnoštvo stambenih gradilišta koja se mogu uočiti skoro u svim delovima grada.

3D prikaz Pančeva; Foto: GoogleEarth

 

Valjevo: Starinski šmek Tešnjara

Zbog zaštite privatnosti strateških objekata skoro polovina Valjeva nije modelovana savremenim softverom.

Od obrađenih lokaliteta posebno se izdvaja gradska četvrt po imenu Tešnjar, koja svojim novim prikazom dočarava period Otomanskog carstva.

Takođe, ni Vampirske vodenice, kao vodeća turistička atrakcija Valjeva, nisu u prilici da nam dočaraju svoj prošlogodišnji gabarit.

3D prikaz Valjeva; Foto: GoogleEarth

 

Smederevo: Tvrđava u prvom planu

Smederevo je još jedan grad na Dunavu koji je modelovan novom tehnologijom. U prvom planu ističe se Smederevska tvrđava, turistička atrakcija iz 15. veka koju sada možemo da sagledamo u sopstvenoj režiji.

Kombinacija dnevnog svetla i senki daje realističan uvid u volumen i detalje trodimenzionalne makete ovog srednjevekovnog zdanja.

3D prikaz Smedereva; Foto: GoogleEarth

Preostalo još 10 gradova

S obzirom na to da u Srbiji zvanično postoji dvadeset četiri grada, možemo da očekujemo identičnu vizuelizaciju preostalih deset u skorijem periodu.

Do tada, dosadašnje 3D prikaze možemo da iskoristimo da bismo bolje upoznali mesta u kojima nismo bili ali i da implementiramo podloge u našim projektima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Aca

    Nazalost nasa drzava je propustila trenutak posle 2000te da uradi pravu stvar i da dobijenih 70 miliona evra kredita plus ogroman novac, verovatno i 3-4 puta veci, ulozen u svim gradovima za pribavljanje azurnih geodetskih podloga iskoristi za ustrojavanje azurnog topografskog i svojinskog stanja u katastru plus 3d modela terena koji bi se koristio za projektovanje komunalnih sistema.
    Nazalost uglavnom su spojene babe i zabe pa je na katastarsko stanje od pre 60 godina nakalemljeno svojinsko stanje iz zemljisne knjige od pre 80 godina plus izmene.
    To je prikazano kao vrhunsko dostignuce.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *