3D izgled kuće planirane za poznatu spisateljicu Ajn Rand (1946); Render: Angi
Arhitektura

Nerealizovani projekti Frenka Lojda Rajta dobili realistične 3D rendere

Nakon više od šezdeset godina od smrti čuvenog arhitekte, njegova dela se i dalje marljivo proučavaju, pa čak i ona koja nikada nisu izvedena.

Smatran za prvog pravog američkog arhitektu, Frenk Lojd Rajt i danas živi kroz svoje objekte i uticaj koji je ostavio, kao i kroz kolektivnu maštu. Ipak, može biti iznenađujuće da više od polovine od ukupno 1.171 njegovog arhitektonskog dela nikada nije izgrađeno.

“Rajtovi planovi i vizualizacije su predmeti lepote, ali da biste iskusili kako bi mogle da izgledaju njegove nerealizovane skice – to zahteva veliki skok“, piše portal Angi koji stoji iza ideje da se tri neizgrađene kuće Frenka Lojda Rajta ožive u realističnim 3D renderima i osnovama zasnovanim na njegovim crtežima, kako bi mogla da se sagleda sva njihova lepota.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća gospođe David Devin (Čikago, 1896)

Eksterijer kuće u Čikagu po projektu Frenka Lojda Rajta; Render: Angi

“Kasnih 1890-ih Rajt je se još oblikovao kao samostalni arhitekta i nije imao moć da se bori sa klijentima oko detalja. Ovaj jedinstveni eksperimentalni dizajn netipičan je za Rajtove radove. Iako se Rajt poigravao ovakvom vrstom zakrivljenih formi, dom se ne uklapa u potpunosti u njegov razvoj kao arhitekte. Neizgrađen, ostavlja jedinstvenu rupu u istoriji Rajtove arhitekture”, prenosi ArchDaily.

Osnova prizemlja; Render: Angi

 

Studio za Ajn Rand (Konektikat, 1946)

Eksterijer kuće projektovane 1946. godine; Render: Angi

“Rand je prvi put kontaktirala Rajta 1937. godine istražujući ‘karijeru arhitekte’ za svoj roman. Kao rezultat nastao je projekat objekta koji spaja oštru crtu Randove sa Rajtovim slavljenjem prirode. Betonske izbačene terase, kao i elementi od mekšeg poljskog kamena, uz Rajtov dodatak vinove loze i fontane samo naglašavaju efekat da objekat deluje poput broda koji izranja iz dubine prirode”, dodaje Angi.

Osnova prizemlja; Render: Angi

 

Kuća na jezeru Taho (Kalifornija, 1923)

Letnjikovac u Smaragdnom zalivu; Render: Angi

„Rajtov letnjikovac na jezeru Taho zaista je bio deo mašte, dizajniran bez provizije za predviđenu parcelu od 200 ari u Emerald Beju, okruženu šumom. Terase sa visokim zidovima stvarale bi osećaj izolacije od društva i privrženost prirodi. Rajtovo istinski utopijsko naselje bi takođe imalo plutajuće kabine u zalivu ispod lokacije”, navodi na kraju ovog zanimljivog projekta portal Angi.

Osnova prizemlja; Render: Angi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *