Unity Temple koji je projektovao Frenk Lojd Rajt; Foto: franklloydwright.org
Arhitektura

12 remek-dela Frenka Lojda Rajta koja možete posetiti a da ne izlazite iz kuće

Prepoznatljivi objekti koje je dizajnirao slavni američki arhitekta, imaju svakog četvrtka svoja predstavljanja globalnoj javnosti, putem kratkih video tura na društvenim mrežama.

U vreme kada su zabranjene ne samo kućne posete već i posete muzejima, digitalni svet nam omogućava da se ne osećamo toliko zatočeno u četiri zida. A šta kažete na mogućnost da virtuelno posetite neke od čuvenih kuća Frenka Lojda Rajta?

Tokom prve nedelje virtuelnih tura predstavljeni su neki od najzanimljivijih dela slavnog arhitekte: Unity Temple i Emil Bach House. Promovisanje je osmišljeno tako da svake nedelje jedan odabrani par na svom Instagram nalogu objavi videu-turu kroz Rajtov objekat. Tokom protekle nedelje Oak Park je sparen sa Hollyhock House u Los Anđelesu i kroz prikazane video-priloge ukazano je na sličnosti dizajna njihovih eksterijera.

Iako su mnogi od Rajtovih lokaliteta zatvoreni za javnost, na ovaj način se ipak mogu posetiti.

„Čak ako ljudi prate samo profil Unity Temple, na ovaj način će moći da vide druge Rajtove lokalitete.”, istakla je Heidi Ruehle, iz Fondacije Unity Temple.

U vreme kada su, zbog trenutne pandemije koronavirusa, mnogi od Rajtovih lokaliteta zatvoreni za javnost, prihod koji je dobijan od poseta je trenutno obustavljen. Heidi je objasnila za Curbed i da je samo u Unity Temple otkazano osam programa do kraja maja, te se ona nada da će zahvaljujući virtuelnim turama javnost ostati zainteresovana za ove lokalitete i da će želeti da podrže kulturne znamenitosti kada se sve vrati u normalu.

Povezani i kada smo razdvojeni

“Upravo u ovom trenutku, kada su mnogi zatvoreni u svojim domovima, moramo da iskusimo lepotu i inspiraciju. Rajtovi radovi spajaju ljude u harmoničan odnos sa prirodom, podsećajući nas da smo povezani, čak i kada smo razdvojeni.”, dodala je Barbara Gordon, direktorka centra za konzervaciju radova čuvenog arhitekte.

Sva dela na jednom mestu

Celokupnu listu lokaliteta koji će učestvovati u ovoj specifičnoj online prezentaciji, kao i njihove naloge na društvenim mrežama, možete videti na sajtu ovde. Ljubitelji arhitekture na društvenim mrežama za pretragu mogu koristiti i hešteg #WrightVirtualVisits.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *