Lastavica tim je razvio modul baziran na lakim čeličnim profilima proizvedenim na CNC mašinama.
Građevinarstvo

Lastavica: Domaće rešenje za modularne bolnice koje se podižu za nekoliko dana

Beogradska firma CTT razvila je ne samo mobilne jedinice koje se koriste u kriznim vremenima kao terenska ambulanta ili hirurška sala, već i kompletan sistem za podizanje modularnih bolnica.

Nevolje koje su zahvatile ceo svet izazvane virusom Covid-19, ukazale su da kod ovako velikih nedaća dolazi do problema raspoloživosti resursa. Pre svega opreme, ljudstva, potrošnih materijala, ali i problem bolničkih smeštajnih kapaciteta.

Beogradska firma Composite Technology Team (CTT), osnovala je odeljenje za inovativnu gradnju Lastavica, sa ciljem da prikaže i upotrebi inovacije koje već duže razvija, a vezane su za prefabrikovane građevinske strukture. Pored toga, ovo preduzeće je 2016. godine razvilo hidrauličku platformu namenjenu lakom utovaru kontejnerskih modula na kamione. Ova platforma je našla primenu kod ski simulatora Snow Sim, ali je ovaj inovativni tim krenu da širi njenu primenu i da je koristi kao osnovu za razvoj sistema koji traže veliku mobilnost svim transportnim sredstvima (kamionski, brodski, železnički, avio) laku i brzu instalaciju. Jedna od primena koju je ovaj inovativni tim tada predvideo je primena hidrauličke platforme za potrebe izrada mobilnih ambulanti.

Ovakva mobilna jedinica može da se koristi u kriznim vremenima kao terenska ambulanta, dijagnostički centar ili hirurška sala.

Od pristupa radnoj lokaciji, ambulanta se stavlja u funkciju u roku od deset do dvadeset minuta.

Vlasnik preduzeća vazduhoplovni inženjer Petar Matunović u razgovoru za portal Gradnja naglašava da su mobilne ambulante formata standardnog brodskog 30 fitnog kontejnera, sa pokretnim bočnim stranama koje izvlačenjem formiraju prostoriju 8h 4,3m.

Ovakva mobilna jedinica može da se koristi u kriznim vremenima kao terenska ambulanta, dijagnostički centar ili hirurška sala, u mirnodopskim ali i vanrednim uslovima. Jedinica je u potpunosti namenjena terenskom radu, opremljena nezavisnim energetskim izvorom i klima sistemom. Kada postoji raspoloživost priključka, mobilna ambulanta Lastavica se može povezati na elektro i vodovodnu mrežu.

Od pristupa radnoj lokaciji, ambulanta se stavlja u funkciju u roku od deset do dvadeset minuta, što u kriznim situacijama ima veliki značaj za spašavanje ugroženih. Ambulanta se može koristiti i u ratnim uslovima kada ova visoka mobilnost donosi velike strateške prednosti zbog male ranjivosti i mogućnosti da se zbrinu pacijenti na terenu.

Specifičnost ove mobilne platforme je što je ona nezavisna od vozila.

Specifičnost ove mobilne platforme je što je ona nezavisna od vozila. Lastavica tim ističe da su na ovaj način postigli jedno inovativno rešenje koje u eksploataciju ima brojne prednosti u odnosu na sve što postoji na svetskom tržištu. Pre svega, jedinica je samostojeća te ne zadržava transportno vozilo, isto tako u slučaju otkaza transportnog vozila ambulanta nije blokirana dok se čeka opravka vozila već se jednostavno prebaci na drugo vozilo.

U upotrebi ne stvara probleme registracija ovakvog specijalnog vozila niti amortizacije transportnog sredstva, čime se čine velike uštede. Kada nisu u upotrebi ovi moduli se mogu ređati jedan na druti i smanjiti troškove skladištenja.

Korak dalje: Modularna bolnica

Problem sa bolničkim smeštajnim kapacitetima su osetile sve zemlje gde se pojavila pandemija Covida-19. Ceo svet se divio Kinezima koji su za 10 dana podigli veliku kontejnersku bolnicu u Vuhanu. Sledeći ovaj primer koji je spasio grad Vuhan, Lastavica tim je kada je uočio da se i naša zemlja suočila sa istim problemom počeo sa razvojem inovativne modularne bolnice.

Za razliku od standardnih brodskih kontenjera koji se uglavnom koriste za ovu namenu, Lastavica tim je razvio modul baziran na lakim čeličnim profilima proizvedenim na CNC mašinama.

Sklop modula
Sklop modula
Modul je baziran na lakim čeličnim profilima proizvedenim na CNC mašinama.
Modul je baziran na lakim čeličnim profilima proizvedenim na CNC mašinama.

Jedna mašina može da proizvede strukturu za minimalno deset modula dnevno.

„Naše mašine Lastavica razvijali smo za potrebe proizvodnje prefabrikovanih objekata, pre svega onoga što narod zove – montažna kuća. I planirali smo da ove godine na sajmu građevine prikažemo naše Lastavica porodične kuće.“ – kaže za naš portal Petar Matunović.

Prednosti ovog sistema je što osnovna noseća konstrukcija nije od drveta, veće od pocinkovanog lima garantovanog svojstva. Na ovaj način dobija se čvršća i lakša konstrukcija koja nije sklona propadanju i ima izvrsnu protivpožarnu i seizmičku otpornost. Zbog kompjuterski kontrolisanih vioskoproduktivnih mašina, proizvedna konstrukcija je milimetarske preciznosti.

Jedna mašina može da proizvede strukturu za minimalno deset modula dnevno. Osnovni modul je prilagođen lakom drumskom transportu, dimenzija je 2.5h6h2.8m, sa izmenjivom strukturom spoljašnjih zidova koji se mogu formirati u različitim konfiguracijama.

Brzo povezivanje modula na terenu

Postoji bezbroj šema sastavljanja modula u zavisnosti od zahteva koji se stavljaju pred objekat. Prednost ovakvih objekata, ističe Matunović je što u mirnodopsko vreme se mogu rastaviti i nezavisno opet sastaviti u drugim konfiguracijama kako bi služili kao objekti od javnog interesa, obdaništa, škole, smeštajni centri i slično.

Obratiti pažnju na domaća rešenja

Preduzeće CTT očekuje da će novonastale prilike ukazati nadležnima da treba da se obrati pažnja na inovativna rešenja koja dolaze od domaćih preduzetnika i da im se pruži podrška. Pre svega jer ovaj segment tržišta ima veliki potencijal, a da srpska industrija tu nije zastupljena.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Dusan Milosevic

    Ovo je sjajno. Pogledao sam sajt lastavica.rs, i mislim da ova vrsta gradnje moze da ima siroku primenu u Srbiji. Pored modularnih bolnica, koje nadam se da ce uci u upotrebu, meni kao arhitekti su mnogo zanimljivije primene za gradnju montaznih kuca.

  2. Dusan Krstic dia

    Odlicno izgleda projekat. Modularnost nudi brojne prednosti. Tehnologija koju koriste mi nije bila poznata. Moram priznati da je Lastavica sistem odlicna stvar.

  3. Jonny

    I pored sjajnog rešenja koje je ponuđeno ipak je šteta što nije ovaj sistem prihvaćen već su izgrađene COVID bolnice na drugačiji način.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *