Pogledajte video uputstvo za postavljanje parne brane; Foto: Gradnja
Izvođenje, Materijali, Video

Aktivna parna brana: Kako zaštiti potkrovlje od vlage

Potkrovlja su životni prostori koji se sa posebnom pažnjom moraju izolovati. Postavka aktivne parne brane jedan je od ključnih elementa za sprečavanje pojave vlage i buđi.

Čemu parna brana? Parna brana služi da spreči prodor vodene pare iz enterijera u termoizolaciju. Ukoliko se ne bi postavljala parna brana, para koja bi došla do termoizolacije bi se pretvorila u kondenz, a kondenz je idealno stanište za gljivice i buđ što na kraju može da dovede i do truljenja rogova, odnosno, noseće konstrukcije krova.

Zbog toga se u prostorijama s normalnim nivoom aktivnosti, dakle kada nije u pitanju kuhinja ili kupatilo, postavlja aktivna parna brana, i to u kosini krovne konstrukcije, ispod termoizolacije (u našem slučaju mineralne vune). Njena delimična paropropusnost joj omogućava da kontrolisano propušta vodenu paru kroz konstrukciju. Ova parna brana se kombinuje sa paropropusnom-vodonepropusnom folijom koja se postavlja sa spoljnje strane konstrukcije, to jest, ispod crepa kako bi se sprečila pojava vlage unutar termoizolacije krova i na taj način sačuvala funkcija termoizolacije.

Dvostruko lepljiva traka na metalnim profilima uz pomoć koje se postavlja parna brana

Parna brana služi da spreči prodor vodene pare iz enterijera u termoizolaciju.

„Prava“ parna brana, recimo Homeseal LDS 35, postavlja se na mestima sa pojačanim stvaranjem vodene pare, na primer, u kupatilima i kuhinjama. Pošto se u ovde radilo o prostoru dnevnog boravka, korišćena je aktivna parna brana Homeseal LDS 5 od Knauf Insulationa. Ona se lepi dvostruko lepljivom trakom koja se u našem slučaju lepila na metalne profile. Ova armirana traka je dosta jaka i kada se zalepi na profil, odlepi se zaštitni plavi sloj i podloga je spremna za lepljenje. Brana se postavlja s preklopima od minimum 10 centimetra.

Prilikom postavljanja folije treba voditi računa o strani folije: štampana strana treba da bude okrenuta ka instalateru, a glatka, neštampana strana ka rogovima ili zidu. Takođe je jako bitno da svi spojevi na kraju budu jako dobro zaptiveni, kao i svi prodori kroz nju, to jest, da sve bude hermetički zatvoreno.

Štampana strana brane treba da bude okrenuta ka instalateru

Cena parne brane

A koliko to sve košta? Cena ove parne brane je oko 1 evro po kvadratnom metru (dimenzije rolne su 1,5×50 metara) dok je cena obostrano lepljive trake iznosi oko 0,5 evra po dužnom metru, odnosno, rolna od 40 metara košta oko 20 evra.

Brana se postavlja s preklopima od minimum 10cm

Pogledajte video-uputstvo za postavljanje parne brane:

Foto, video: Gradnja

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *