Izdvojeno, Materijali, Promo

Kompakt ploče koje fasadama daju prirodni izgled

Austrijska kompanija Fundermax u svom programu ima kompakt ploče za eksterijer koje se mogu naći u brojnim dezenima drveta i u širokom spektru boja.

Razvojem svesti o brizi o planeti i zaštiti životne sredine, arhitekte su sve više okreću rešenjima koja dolaze iz prirode a sve u cilju da se oni koji će živeti u njihovim zgradama, osećaju bolje. Upotreba lokalnih materijala, korišćenje resursa iz okoline kojim se smanjenje emisija CO2 u atmosferu, implementacija prirodnih sirovina ali i upotreba sistema zahvaljujući kojima zgrade izgledaju prirodnije i toplije jesu trend kojeg svi pozdravljaju.

Jedan od načina da kuću ili zgradu učinite prirodnijim jeste korišćenjem FunderMax kompaktnih HPL ploča koje izgledaju kao prirodno drvo. U pitanju je veoma izdržljiv materijal s dvostranim slojem akrilnog poliuretana koji mu obezbeđuje dugotrajnost i otpornost na vremenske uticaje i kada je u pitanju kiša, vlaga ili mraz ali i po pitanju UV zračenja pa ove ploče neće vremenom promeniti izgled. Zbog svoje postojanosti ali i faktora dekorativnosti, ove ploče su čest izbor arhitekata kada se rade ventilisane fasade ili kada žele da naglase jedan deo objekta.

Zgrada nove Hitne pomoći u Novom Sadu
Na fasadi je korišćen dekor 0936 NT Thunde

Fundermax sistem omogućava arhitektama da pojedine delove fasade utople u drvenim dezenima.

Izbor dekora zadovoljiće svačije zahteve i ukuse. Dekori se dele na kategorije poput onih sa metalnim ili prirodnim dezenom. Tako vaša fasada može izgledati kao da je optočena bakrom ali i tako kao da je ušuškana u hrast ili bor. Na raspologanju su i živopisne jednoobrazne boje ploča koje su odličan izbor ukoliko želite da istaknete jedna deo objekata kao što su na primer, terase ili ograde. Žute, plave ili zelene ploče učiniće fasadu zanimljivom i koloritnom. Na ovom linku možete videti sve dekore.

Privatna kuća u Novom Sadu
Terasa i ograda naglašena su dekorom 0162 NT Afro Sahara

Kako se postavlja fasada

Proces postavljanja fasade je jednostavan i intuitivan. Na potkonstrukciju koju čine aluminijumski nosači postavljaju se FunderMax kompakt ploče. Površina aluminijumskih nosača se na mestu kačenja ploče prvo išmirgla kako bi se očistila od prljavštine. Posle brisanja površine krpom, valjkom se nanosi prajmer SikaTack koji priprema aluminijum za lepljenje. Potom se na mestu lepljenja stavljaju dvostrane trake za fiksiranje koje pločama obezbeđuju privremeni oslonac. Na isti način priprema se i kompakt ploča. Naime, posle šmirglanja na mestu lepljenja nanosi se isti prajmer. Potom je na aluminijumske nosače potrebno naneti lepak koji će trajno vezati ploču za nosače. U pitanju je elastični lepak SikaTack Panel koji se nanosi pištoljem u tankom sloju u obliku piramide. Ploča se postavlja na unapred određeno mesto, a postupak se ponavlja za sve ploče dok se ne pokrije željeni deo fasade.

Nanošenje prajmera na potkonstrukciju
Nanošenje prajmera na potkonstrukciju
Sika Tack prajmer
Sika Tack prajmer
Dvostrukta traka
Dvostrukta traka
Nanošenje trake na potkonstrukciju
Nanošenje trake na potkonstrukciju
Šmirglanje ploče
Šmirglanje ploče
Nanošenje prajmera
Nanošenje prajmera
Skidanje trake
Skidanje trake
Pištolj za nanošenje lepka
Pištolj za nanošenje lepka
Nanošenje lepka
Nanošenje lepka
Stavljanje kompakt ploče
Stavljanje kompakt ploče
Svaka ploča ima oznaku gde se postavlja
Svaka ploča ima oznaku gde se postavlja

Ploče se mogu postaviti i nitnama. Ovaj sistem omogućava fasadnom sistemu da dilatira. Naime, ove ploče dilatiraju 2 milimetra po dužnom metru pa je potrebno napraviti razmak između ploča kako bi one mogle „da rade“. Nitne se postavljaju tako da je samo jedna od njih fiksna dok druge imaju prostora za dilatiranje.

Zgrada Elixir u Novom Sadu u dekoru 0919 NT Ecuador
Objekat restorana KFC u Beogradu
Fasada je urađena u dekorima Tyrol Pine 0803 NT, Rubinus Red 3003 NT i Charcoal 0077 NT

Foto: Igor Conić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Sasa

  Posto je fundermax po kvadratu?

  1. Igor Conić

   Cena Fundermax fasade izadje oko 120 evra po kvadratu ali konacna cena naravno zavisi od specificnoati projekta.

 2. Vidosav

  Poštovani, možete li da mi date informaciju koliko je usluga postavljanja ove ventilisane fasade ili da mi date informaciju koliko je sam materijal?
  Hvala

 3. Enver Caja dipl.ing.gradj.

  pzaonuda za izradu ili samo nabavku materijala. Za poslovni objekat u blizini Pristine sa fasadom oko 2000 m2
  S’postovanjem

 4. miki

  dobar dan,koliko je cena ugradnje fundermaxa kao i ugradnja spaletni na mijestima gde nije potrebna izolacija nego samo konstrukcija

 5. Dejan

  Dobar dan,
  Mokim Vas da mi pomognete savetom oko održavanja fundermax ploča, fasade…Dakle, prilikom lepljenja betonskih, kamenih, mermernih delova fasade, okapnica, došlo je do curenja emulzije i sastava lepka Sika.. tragovi su beli i ruže izgled fasade…Čime vratiti svežinu i sjaj pločama?
  Hvala!

  1. Goran Dekić

   Poštovani Dejane,

   Zahvaljujemo se na upitu. Molim Vas da nas kontaktirate putem telefonskog broja 063/1020-966 ili putem e-mail-a: [email protected].

   Hvala.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *