Arhitektura

Ova kula mogla bi da dobije status najvišeg objekta koji je ikada srušen

Poznata kula u Njujorku, visoka 213 metara, će po svemu sudeći biti sravnjena sa zemljom.

Samo nekoliko meseci nakon što su objavljeni planovi za potpunu transformaciju zgrade AT&T koju je projektovao Filip Džonson, još jedan istorijski objekat na Menhetnu nalazi se u rizičnoj situaciji.

Naime, nakon što je prošle godine usvojen novi zakon o zoniranju grada, sadašnji vlasnik objekta, Morgan Chase, objavio je svoje planove o rušenju kultne zgrade arhitektonske firme SOM visoke 213 metara, kako bi na njenom mestu nikao novi, daleko viši neboder.

270 Park Avenue, foto: Google Satellite

Na mestu zgrade, nići će nova kula koja je viša za 70 spratova.

Ako ovi planovi budu realizovani, kula na Park aveniji mogla bi da ponese ne baš laskavu titulu najveće i najviše zgrada koja je ikada srušena, piše ArchDaily.

U zgradi prepoznatljivoj po crno-srebrnoj mrežastoj fasadi, tokom 2012. godine sproveden je složen projekat renoviranja kancelarijskog prostora, koji je ispunio i platinaste LEED standarde.

Ipak, njen novi vlasnik tvrdi da sadašnji objekat ne može da isprati napredovanje i porast broja zaposlenih u zgradi. Kada je izgrađena, zgrada je bila predviđena za 3.500 zaposlenih, a u njoj sada radi 6.000 ljudi.

Prema rečima nadležnih iz Morgan Chase, novi objekat bi mogao da ima dodatnih 70 spratova, što bi obezbedilo površinu od 93.000 kvadratnih metara.

Ako se ovi planovi nastave, rušenje objekta moglo bi da se započne sledeće godine, a završetak radova se predviđa za 2023. godinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *