Svetski projekti

Rezervoari za gorivo pretvoreni u luksuzne stanove

Čelična konstrukcija iz 1860. godine poslužila je kao sjajna uvertira za nesvakidašnji projekat stanogradnje usred Londona.

Po projektu firme Wilkinson Eyre na londonskom King’s Crossu urađena je transformacija tri držača za rezervoare za gorivo u luksuzne stanove čije je enterijere potpisao Jonathan Tuckey Design.

Ovaj industrijski kompleks usred grada, koji je odavno odslužio svojoj svrsi, bio je predmet velikog urbanističkog konkursa iz 2002. godine kojim je obuhvaćeno još ovakvih rezervoara na površini od 27 hektara oko poznate železničke stanice. Oni su uglavnom pretvarani u parkove, međutim, za ova tri je smišljena druga namena – da se adaptiraju u raskošne stanove!

Između originalnih čeličnih nosača iz 1860. godine postavljeni su cilindri visine osam, devet i 12 etaža.

Ovo nije prvi put da se rezervoari za stanove pretvaraju u stambene prostore, međutim specifičnost ovog projekta što se ovde radi o veoma luksuznim stanovima. Tri originalna držača koja datiraju iz 1860. godine dobila su cilindre od osam, devet i 12 etaža sa 145 stambenih jedinica: od garsonjera do prostranih penthausa. Čelični stubovi i podupirači su prvo rastavljeni, potom su popravljeni i ponovo montirani ali uz dodatak aluminijumskih delova. Ovi stubovi, između kojih su stakleni otvori od poda do plafona, ključni su elementi enterijera penthausa.

Kako bi u stanovima bilo što više svetlosti, instalirani su krovni svetlarnici dok je oko cilindara urađeno pejzažno uređenje po projektu arhitekte Dan Pearsona. Stanari nekadašnjih rezervoara za gorivo moći će da uživaju u teretani, spa centru kao i krovnoj terasi sa koje pogled puca na Regent’s Canal.

Dobra lokacija i skup enterijer naravno su se odrazili i na cenu nekretnina pa tako garsonjera košta 800.000 dok trosoban stan košta oko 2 miliona funti.

Fotografije enterijera James Brittain; fotografije eksterijera Peter Landers

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *