Betonska čipka okružuje kuća sa 4 bašte; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou
Svetski projekti

Kuća sa četiri bašte sakrivene iza betonske čipke

Za izgradnju kocke visoke 5 metara, kojom je opasana kuća, korišćeni su betonski blokovi čime je omogućeno pravljenje čipke za prodor svetlosti.

Zatvorene ili „tajne“ bašte u domaćinstvima viđali smo još u tradicionalnoj arhitekturi na Kipru, a posebno u glavnom gradu Nikoziji, gde su se gradile brojne kuće sakrivene od pogleda komšija. Bašte su bile mesto ne samo za uzgajanje biljaka već i mesto intimnog porodičnog života.

Iz zapisa putnika, koji su posećivali Nikoziju u 14. veku, možemo saznati da su njihove bašte bile okružene visokim zidovima sa mnoštvom dekorativnih elemenata i da su to mesta gde se uzgajalo razno povrće i voće. Bašte su predstavljene kao važna mesta u životima ljudi, a svojim mirisima i zvucima su pozivali na njihovo korišćenje. U isto vreme, ovakve zatvorene bašte su u prošlosti formirale urbane identitete gradova.

Otvoreni plan kuće prožet zelenilom; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou

U kocki su kreirane četiri bašte koje nude boravak porodice na otvorenom ali i prostor za uzgajanje cveća i povrća.

Za ovaj projekat, arhitekte iz biroa draftworks architects su vođeni idejom reinterpretacije tradicionalne gradnje, oformili kocku veličine 16x16x5 metara unutar koje je osmišljen prostor za život. U isto vreme, u kocki su kreirani zeleni delovi u formi četiri male bašte koje nude boravak porodice na otvorenom ali i mesto za uzgajanje cveća i povrća.

Ulaz u kuću; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou

Lokalna proizvodnja kocki

Za izgradnju ove kuće od 170 metara kvadratnih u Nikoziji korišćen je primarno armirani-beton, dok su lokalno proizvedenim betonskim blokovima pravljenje čipke na kocki čime je omogućena prodor sunčeve svetlosti u unutrašnjost objekta.

Betonske kocke proizvedene su lokalni; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou

Usred dnevnog boravka izvedena je jedna od bašti koja svetlo dobija preko svetlosnog otvora u tavanici.

Enterijer je maksimalno sveden ali je zato obogaćen brojim zelenilom koje se pojavljuje na skoro svakom zidu… pa čak i na podu. Naime, usred dnevnog boravka, koji je otvorenog plana zajedno sa kuhinjom i trpezarijom, izvedena je jedna od bašti koja svetlo dobija preko svetlosnog otvora u tavanici.

Bašta u dnevnom boravku kojoj ne manjka svetlost; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou
Dnevna soba u natur stilu; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou
Ni kupatilo nije ostalo bez zelenila; Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou
I peta bašta je tu… napolju! Foto: Creative Photo Room, Maria Efthymiou

Osnova kuće

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *