Zaha Hadid (1950–2016); Foto: Jeff J. Mitchell
Svetski projekti

Fondacija Zaha Hadid kreće u izgradnju muzeja, galerije i istraživačkog centra

Trenutno se obavlja prva faza strateškog planiranja kao i katalogizacija arhive, dok je realizacija novih objekata predviđena na dve poznate lokacije u Londonu. 

Nakon višegodišnjeg odlaganja, projekat izgradnje muzeja, galerije i istraživačkog centra koji će odavati počast slavnoj arhitektici, dizajnerki i umetnicikonačno će biti realizovan.

Objekti će zapravo biti razdvojeni na dve lokacije, od kojih je jedna na nekadašnjem mestu Muzeja dizajna u londonskoj ulici Šed Tejms, dok je druga u ulici Bauling Grin Lejn u kvartu Klarkenvel, gde se do prošle godine nalazilo sedište prakse Zaha Hadid Architects.

Zaha Hadid Fondacija će u sklopu projekta izložiti kolekciju od 10.000 radova u različitim vrstama medija, a koji su, naravno, u vezi sa Zahom Hadid.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Čitavim projektom odaje se počast zaostavštini čuvene arhitektice; Foto: Dmitry Ternovoy

Javna dostupnost

Fondacija trenutno vrši prvu fazu strateškog planiranja i u procesu je razvoja svojih objekata, katalogizacije svoje kolekcije, kao i organizovanju prvih javnih programa i stipendija, piše DesignBoom.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, objekti i kolekcije ZHF biće javno dostupne i fizički i digitalno preko njihovog sajta i onlajn baze podataka. Takođe, javno će biti dostupni i istraživački i edukativni programi.

„ZHF ima za cilj da olakša rad arhitektima, dizajnerima, umetnicima, naučnicima ali i široj javnosti, kako bi se unapredilo znanje u kreativnom sektoru. Kreativna saradnja sa drugim organizacijama je suštinski deo misije ZHF“, kaže se u saopštenju.

Astana EXPO 2017; Foto: Zaha Hadid Architects

Deo misije ZHF je da unapredi istraživanje Zahe Hadid, njenog nasleđa, i uopšteno moderne arhitekture i dizajna.

Zaha Hadid Fondacija  je, dodaje se, posvećena radu i umetničkom nasleđu Zahe Hadid, te unapređivanju istraživanja i obrazovanja u segmentima koji se odnose na ove oblasti, kao i na oblast arhitekture, dizajna i srodnih disciplina koje odražavaju njen kreativni duh.

„Deo misije ZHF je da unapredi istraživanje Zahe Hadid, njenog nasleđa i uopšteno moderne arhitekture i dizajna, navode iz Fondacije.

Spoljašnji izgled Alphadomea u Seulu; Foto: Zaha Hadid Architects

Nove stipendije kroz programe finansiranja

Namera ZHF je, kako se ističe, da podrži istraživanja koja se tiču prakse u arhitekturi i dizajnu, kao i studije koje će doprineti poboljšanju fizičkog i kulturnog okruženja.

„Do kraja prve razvojne faze, podržaćemo nove stipendije kroz naše programe finansiranja, ali i tako što ćemo svoju arhivu i zbirke učiniti potpuno dostupnim. ZHF će raditi u saradnji sa drugim istraživačkim organizacijama, uključujući akademske i muzejske, kao i sa partnerima za istraživanje načina finansiranja, a sve u cilju podrške misije“, navodi se na kraju saopštenja.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *