Zaha Hadid (1950-2016), Foto: Brigitte Lacombe
Aktuelno

Zaha Hadid Architects platili 12 miliona funti za korišćenje imena svoje osnivačice

Najviše naplaćena godišnja naknada do sad povezana je sa ostvarenim prometom i odražava značajan rast poznatog arhitektonskog biroa poslednjih godina.

Britanska firma Zaha Hadid Architects platila je prošle godine 3,4 miliona funti za korišćenje imena svoje osnivačice, čime je ukupan račun u tu namenu u poslednjih pet godina porastao na preko 11,9 miliona funti.

U pitanju je najviša godišnja naknada do sada, budući da je za istu namenu ZHA platila oko 2,8 miliona funti u prethodne dve godine, 780.000 funti u 2018. i 2,3 miliona funti u 2017.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Iznos koji odražava značajan rast firme

Iz ove arhitektonske prakse, koja plaća naknadu za licenciranje imena Fondaciji Zaha Hadid, kažu da je naplaćeni iznos povezan sa prometom i da „odražava naš značajan rast poslednjih godina“, piše Building Design.

Najnoviji računi ZHA pokazuju da se dobit firme pre oporezivanja utrostručila na skoro 9 miliona funti, dok je promet dostigao 60,9 miliona funti u godini do aprila 2021.

Portparol ZHA je rekao da „nema planova“ da se Hadidino ime izbaci iz prakse koju je osnovala 1979. godine, uprkos tome što su dokumenti Višeg suda iz 2019. otkrili da su se na takav potez složile obe strane nakon žestokog spora koji je izbio nakon njene smrti 2016.

Rasprava je završila na Višem sudu usred mnoštva optužbi da svaka strana pokušava da kontroliše njeno nasleđe.

Bilo je čak i spekulacija da bi Studio 9 mogao postati novo ime poznatog arhitektonskog biroa.

Međutim, dokumenti koji su podneti vladinoj agenciji Companies House u poslednjih nekoliko nedelja pokazuju da su zaraćene strane preduzele niz koraka za implementaciju nove strukture za firmu, kako je navedeno u presudi sudije iz novembra 2020.

Zaha Hadid Limited (ZHL), kako glasi zvanični naziv prakse, stavljen je pod kontrolu poreski efikasnog trusta za beneficije zaposlenih (EBT) u decembru. Sav profit će biti reinvestiran u korist 500 zaposlenih, rekao je portparol.

Bivša matična kompanija ZHL-a, Zaha Hadid Holdings (ZHH), dodala je 6,3 miliona funti akcijskog kapitala u praksu pre nego što je 8. decembra predala „značajnu kontrolu“ novom entitetu, koji nosi naziv Studio 9 Employee Benefit Trust Ltd.

Registrovan 2018. godine, trust je ime je dobio po studiju smeštenom na istorijskoj adresi ZHL-a u londonskom Klerkenvelu, koju je fima napustila prošle godine zbog pandemije, a bilo je čak i spekulacija da bi Studio 9 mogao postati novo ime poznatog arhitektonskog biroa.

Zaha Hadid osnovala je ZHA 1979. godine; Foto: Giovanna Silva

Za pristupačniju i ravnopravniju profesiju

U saopštenju u kojem je najavljen EBT, iz prakse su rekli: „Zahin nepokolebljivi optimizam za budućnost i vera u moć pronalaska ugrađeni su u DNK arhitektonske prakse koju je osnovala i velikodušno poklonila onima koji su joj pomogli da je stvori – svim našim zaposlenima”.

Rečeno je da će nezavisni i transparentni organizacioni sistemi i strukture „negovati veštine i raznolikost koji pokreću naše donošenje odluka i dati svakom članu našeg tima glas u oblikovanju naše budućnosti“.

U ZHA su naveli da očekuju da će ovaj potez generisati nove ideje i inspirisati veću upotrebu tehnologije, dodajući: „Mlađe generacije arhitekata zahtevaju da naša profesija postane pristupačnija i ravnopravnija”.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *