Deo najnovije kolekcije radionice Meshka & Friends; Foto: Višnja Šešum
Aktuelno, Izdvojeno

Arhitektica iz Novog Sada dizajnira igračke koje razvijaju dečiju maštu

Ideja koja je nastala tokom master studija arhitekture prerasla je u mali porodični biznis pred kojim je, kako saznajemo, svetla budućnost. 

Među brojnim domaćim kreativcima koji svoje umotvorine i rukotvorine prezentuju na društvenim mrežama, nedavno nam je svojim upečatljivim dizajnom za oko zapala mala radionica za proizvodnju dečjih igračaka iz Novog Sada, iza koje, kako se ispostavilo, stoji diplomirana arhitektica Emeše B. Varga.

A iako trenutno privodi kraju master studije arhitekture, te ima iza sebe četiri godine rada u struci, ova kreativna mlada žena se od nedavno gotovo u potpunosti posvetila brendu Meshka & Friends, koji se, iako zvanično postoji tek nekoliko meseci, razvija daleko brže od njenih očekivanja.

Pročitate još na Gradnja.rs:

Emeše B. Varga; Foto: Višnja Šešum

Ideja rođena na fakultetu

Na ideju o dizajniranju igračaka došla je, kako kaže, još početkom 2020. godine, kada se na master studijama malo ozbiljnije upoznala sa digitalnom fabrikacijom.

Iako je ova ideja u tom trenutku ostala na nivou skica, krajem iste godine već je imala malo ozbiljniji plan i krenula sa istraživanjem tržišta, materijala, metoda

„Moja prvobitna ideja je bila da ću se baviti samo dizajnom, a neka radionica će uslužno da mi proizvodi igračke, mada sam vrlo brzo shvatila da je ova opcija neizvodljiva, a ni strateški nije pametna”, kaže novosadska arhitektica za Gradnju.

Kako dodaje, kockice su se složile na svoja mesta tek u novembru prošle godine, i zapravo taj mesec se računa kao početak rada ove radionice, koja je svoje ime dobila po nadimku koji su Emeše u detinjstvu dali roditelji – Meši.

Radionica je počela s radom u novembru 2021. godine; Foto: Višnja Šešum

Najveći deo posla i dalje obavljaju ona i otac, s tim što je tata više zadužen za proizvodnju, a ćerka za dizajn i prodaju.

Iako su samo pre nekoliko meseci na igračkama radili isključivo ona i njen otac, Meshka & Friends danas već ima mali, ali kako Emeše ističe – pravi tim.

Ipak, najveći deo posla i dalje obavljaju ona i otac, s tim što je tata više zadužen za proizvodnju, a ćerka za dizajn i prodaju, mada se, napominje nam, vrlo često i ona uključi u proizvodni proces.

Radionica takođe ima i jednog pomoćnika oko obrade drveta i CNC mašine, kao i dve devojke koje farbaju igračke, a kad zatreba pomoć tu su Emešini mama i verenik, koji su, iako neplanirano, postali bitni članovi ovog tima.

„Moram još da istaknem neke osobe bez kojih ne bismo bili jedna celina. Jelena je zaslužena za divne tekstove koje kačimo na društvene mreže, a Višnja je fotograf koja moje igračke apsolutno isto vidi preko sočiva kako sam ih ja zamislila”, dodaje Emeše.

U radionici se najveći deo igračaka seče CNC mašinom; Foto: Višnja Šešum

Dobra igračka je kao dobra arhitektura

Kako navodi ova kreativna Novosađanka, igračke su vremenom postale njena sopstvena mala umetnička dela i način izražavanja, te joj je veoma bitno da svi njihovi proizvodi budu estetski zadovoljavajući.

„Međutim, veoma bitna stvar koju sam naučila na studijama jeste to da je estetika uvek subjektivna. Dobra arhitektura mora da ima temeljan koncept, svrhu, smisao… Nije to drugačije ni kod igračaka”, zaključuje Emeše, te dodaje da se trudi da igračke iz njihove radionice budu edukativne, da razvijaju dečiju maštu, a možda čak i da grade ličnost dece.

„Takođe, mislim da ovaj stav nije dovoljno da prenesemo samo pomoću igračaka, nego ih moramo negovati i svojim postupcima. Trudimo se da čuvamo prirodu, da negujemo odgovornu proizvodnju, da organizujemo razne akcije i da o nekim temama edukujemo ne samo decu, već i roditelje”, objašnjava sagovornica Gradnje.

Sve igračke napravljene su od javorovog drveta; Foto: Višnja Šešum

Od svake prodate igračke odvaja se određeni deo novca koji se donira za sadnju drveća.

Za izradu igračaka u radionici se koristi javorovo drvo, a po mišljenju naše sagovornice, jedna od najbitnijih tema koju su dosad ona i njeni saradnici obradili jesu nesavršenosti drveta.

„Ljudi često očekuju savršen proizvod i ne razmišljaju o tome da drvo ima svoju teksturu, šare i godove. Smatram da je jako bitno da ne bacamo takav materijal, nego da objasnimo deci da drvo, kao i sve što je prirodno, nije savršeno i da je lepota u različitosti”, smatra Emeše B. Varga.

A pored toga što paze da imaju što manje otpada, u radionici Meshka & Friends trude se i da što više vrate prirodi. Zato od svake prodate igračke odvajaju određeni deo novca koji doniraju za sadnju drveća, a prva takva akcija održana je 12. marta u OŠ „Sonja Marinković“ u Novom Sadu.

Detalj sa nedavno održane akcija sadnje drveća; Foto: Višnja Šešum

Razrada ideje i okvirni dizajn

Kada je u pitanju sam proizvodni proces i veštine koje su potrebne za njegovo obavljanje, Emeše se priseća koliko je bila „izgubljena“ na početku.

„Nikad neću zaboraviti kada mi je tata rekao ‘dodaj mi šubler’, a ja mu dala francuski ključ. U tom trenutku, sve mi je delovalo jako komplikovano, međutim, sad je već sve rutina i baš mi je drago što sam sve to naučila i da se moj posao nije sveo samo na dizajn proizvoda. Mada, naravno, ima tu još mnogo da se uči i napreduje”, zaključuje naša sagovornica.

Prvi korak u stvaranju igračaka je, dodaje, razrada ideje i okvirni dizajn, što uglavnom bude neki primitivan crtež koji na brzinu skicira kad joj naiđe inspiracija, a kasnije to razrađuje na milimetarskom papiru.

„Tako dobijem jasnu sliku o veličinama i proporcijama i, kada sam zadovoljna rezultatom, precrtam sve na računaru i pripremam program za sečenje”, objašnjava Emeše.

Prvi korak u stvaranju igračaka je razrada ideje i okvirni dizajn; Foto: Višnja Šešum

Vosak se nanosi u veoma tankom sloju i drvo u potpunosti upije boju, te igračke deluju prijatno i prirodno pri dodiru.

U radionici se, saznajemo, najveći deo igračaka seče CNC mašinom, međutim, jednostavnije stvari, poput običnih kockica, seku se ručno.

Pri dizajnu, ali i posle u obradi, obraća se pažnja na to da igračke budu potpuno bezbedne za decu, da nemaju oštre ivice i da bude prijatan osećaj držati ih u rukama. Posle sečenja sledi šmirglanje, pa farbanje ili voskovanje igračaka.

„Iskreno, najteži deo dizajna mi je određivanje boja. Naša nova kolekcija je veoma šarena i i bilo mi je baš teško da nađem balans. 70% boje sam sama mućkala i dobila željenu nijansu, tako da mi je posebno drago što su na kraju mnogi pohvalili izbor boja”, kaže sagovornica portala Gradnja.

Za staru kolekciju, dodaje, koriste se ekološke boje na vodenoj bazi, dok su nove kolekcije farbane voskom u boji.

„Lično, jako preferiram vosak u boji, jer se nanosi u veoma tankom sloju i drvo u potpunosti upije boju, pa tako igračke deluju jako prijatno i prirodno pri dodiru. Igračke koje ne farbamo premazane su pčelinjim voskom koji sami pravimo”, objašnjava Emeše.

Nove kolekcije farbane su voskom u boji; Foto: Višnja Šešum

Sve prednosti javorovog drveta

Za izradu igračaka Meshka & Friends koriste isključivo puno drvo. Emeše navodi da puno proizvođača na našem tržištu za ovu svrhu koristi bukvu, međutim, ona je izabrala javorovo drvo iz više razloga.

„Ono je dosta tvrdo, lako se obrađuje, ima prelepu šaru, a njegova boja je skroz svetla, pa je zbog toga zgodno za farbanje voskom, jer ne menja puno boju farbe. Jedina mana mu je što ga je teže nabaviti i što ima malo višu cenu, ali smatram da to nikako ne sme da nam bude prepreka”, kaže ona.

Drvo javora se lako obrađuje i ima prelepu šaru; Foto: Višnja Šešum

Neke stvari zahtevaju posebne alate koje nismo našli na tržištu, pa njih moramo sami napraviti.

Kako nam priznaje, najveći izazov u celoj priči o „Meški i prijateljima“ bio je da krene sa realizacijom svoje ideje, a posle je sve manje-više išlo glatko, čemu je doprinela i činjenica da je komšija njenih roditelja odličan stolar, i uvek je spreman da ih posavetuje i pomogne.

Naravno, iako svaki dan nailaze na nove izazove i probleme, Emeše napominje da sada već sve teče nekim prirodnim tokom, čemu u velikoj meri doprinosi i to što je, kako ističe, okružena odličnim saradnicima i inspirativnim ljudima.

„Naša prva kolekcija, Azbuka, je vrlo zahtevna za proizvodnju. Iako smo već prodali mnogo setova, i dan-danas menjamo neke korake u proizvodnji. Baš prošle nedelje smo imali jednu veliku izmenu, i ona tri puta ubrzava proces proizvodnje. Neke stvari zahtevaju posebne alate koje nismo našli na tržištu, pa njih moramo sami napraviti”, objašnjava sagovornica našeg portala.

F kao foka; Foto: Višnja Šešum

Dizajn koji razvija dečju motoriku

АЗБУКА, njihova prva kolekcija, obuhvata 30 slova i 30 figurica, kao i jednu štampanu knjigu sa ilustracijama.

„Ideja je da deca uče azbuku tako što spoje slovo sa odgovarajućim pojmom. Međutim, to nije sve. Azbuka je posebno tako dizajnirana da razvija dečiju motoriku, jer ponekad nije toliko lako spajanje slova i figurice, pa treba i malo mozganja”, objašnjava dizajnerka.

Dok igračke mališanima nižeg uzrasta služe za učenje azbuke, malo starijoj deci služe da povežu slova i da formiraju reči, pri čemu je Emeše vodila pažnju da uključi razne pojmove – životinje, biljke, vozila – kako bi deca od figurica mogla da stvore svoj mikrosvet, a zajedno sa roditeljima mogu da vežbaju i pričanje bajki.

Kaže da joj je posebno drago što su na ovu kolekciju obratile pažnju razne stručne osobe, te je neki od njih koriste za istraživački rad, neki su je uveli u svoj nastavni program, a u planu radionice je čak i zajednički projekat sa jednom istraživačkom grupom iz inostranstva.

Delovi kolekcije „Azbuka“; Foto: Višnja Šešum

Delovi palate su uglavnom konkretna geometrijska tela, dok kockice koje predstavljaju nebo imaju amorfni oblik.

Nova kolekcija sastoji se od dva seta – nazvanih „1001 noć“ i „Neoplanta“ – a reč je o nesvakidašnjim drvenim kockicama koje mogu da se slože u jednu sliku, ali zapravo mogu da se beskonačno variraju i, kako navodi  njihova autorka – samo mašta je granica.

Kod ove kolekcije je bio veliki izazov da dobijena slika bude jasna, dovoljno detaljna, ali da i kockice sami po sebi budu dobri konstruktivni elementi, dodaje Emeše.

„1001 noć“ je inspirisana arapskim bajkama i arhitekturom, a kada se kockice slože na svoja mesta, dobija se slika jedne palate. Ona sadrži 38 kockica raznih oblika. Ima tu i nekoliko običnih kubusa, ali uglavnom se svaka kockica razlikuje u osnovi. Dizajn je vrlo jednostavan i oblik kockica potiče iz forme palate.

„Delovi palate su uglavnom konkretna geometrijska tela, dok kockice koje predstavljaju nebo imaju amorfni oblik. Ovo nije slučajno, na taj način sam htela da se oseti razlika između onog što možemo uhvatiti rukama i onog što je neuhvatljivo”, objašnjava naša sagovornica.

Set „1001 noć“ inspirisan je arapskim bajkama i arhitekturom; Foto: Višnja Šešum

Jasni i pravilni geometrijski oblici

„Neoplanta“ je, kako Emeše ističe, igračka koja ima dušu, koja ima priču, baš kao i grad koji ju je inspirisao.

„Set nosi ovaj naziv zato što sam htela da naglasim da je Novi Sad multikulturalni i multinacionalni grad, što treba da se neguje. Kada se slože kockice, možete videti Crkvu imena Marijinog, Dunav, Žeželjev most sa zalaskom sunca, Petrovaradinsku tvrđavu…”, navodi B. Varga.

Ovaj set ima 79 kockica, i malo je drugačije koncipiran od „1001 noći“. Svaka kockica ima jasan i pravilan geometrijski oblik, vrlo lepo može da se slaže jedna na drugu, a zbog velikog broja kockica omogućeno je mnogo raznih kombinacija.

„Pored raznih kockastih oblika, u ovom setu se nalazi dva mini drvena slagača duge, i ona pomažu deci da pređu sa konkretnog na apstraktno razmišljanje fokusirajući se na dečije maštovite sposobnosti”, objašnjava naša sagovornica.

Set „Neoplanta“ inspirisan je Novim Sadom; Foto: Višnja Šešum

Iskreno se nadam da će naše igračke dugo da traju i da će deca i roditelji moći godinama da uživaju u njima.

Kada su u pitanju reakcije kupaca, Emeše navodi da se roditeljima se uglavnom jako sviđaju njihove igračke jer su edukativne i korisne, a zadovoljni su, naravno, i „krajnji korisnici“ – deca.

„Posle Božića, jedna mama mi je poslala video gde njena deca otvaraju našu kutiju igračaka i njen sin se glasno i radosno začudio: ‘Vau, šta je ovoooo’. Baš tad sam sedela u jednom kafiću, ali bez blama sam se rasplakala. Želim da svakog sledećeg Božića tako obradujemo decu”, kaže Emeše i nastavlja:

„Često mi pišu poruke koliko su oduševljeni i zadovoljni. Iskreno se nadam da će naše igračke dugo da traju i da će deca i roditelji moći godinama da uživaju u njima. Jednom sam na igračke dobila komentar: ‘Svetska, a naša’. Volela bih uvek da držimo ovaj nivo”, ističe novosadska arhitektica.

Brend je u njoj stvorio dete koje veruje u bolji svet; Foto: Višnja Šešum

Proboj na inostrano tržište

Meshka & Friends se trenutno spremaju za jedan veliki korak, a to je širenje ka zapadu u aprilu.

Naša sagovornica je, kaže, od početka znala da želi da prodaje i na stranom tržištu, ali nije se nadala da će taj trenutak toliko brzo doći, te veruje da će širenje doneti nove izazove i promene sa kojima jedva čeka da se izbori.

„Mislim da je jako teško toliko unapred planirati u današnje vreme, i po meni je najbitnije da čovek jednostavno nauči da surfuje na talasima koje stvore dešavanja i okruženje oko njega. Ono što sigurno znam je da ću se uvek truditi da ne budemo samo jedna obična radionica drvenih igračaka, te će edukacija, razvoj i zaštita naše zemlje uvek biti u prvom planu”, kaže nam.

„Ovaj brend je stvorio dete u meni, dete koje veruje u bolji svet, u lude snove, i zato verujem da kod nas nikad neće biti mesta za granice”, zaključuje na kraju razgovora za naš portal Emeše B. Varga.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. miki

  opasna mala, živa vatra, pozitivac veliki…poznajem je lično, svaka čast emeše ,želim ti sve najbolje!

 2. Nikola

  Bravo Emeše. Prelepo. Keativnost, energija i volja na delu.
  Puno sreće i uspeha u daljem radu ti želim

 3. Danka

  Kako mogu da kupim igračku?

 4. Nemanja

  Ja ti prognoziram ozbiljno uspešnu karijeru i veliki uspeh. Sada je sve na marketingu

 5. Ana Zubovic

  Bravo , divne su, Gde mogu kocke da se kupe i koja je cena? Veliki pozdrav Ana

 6. Милош

  Arhitektica? Kuku Lele čudne li reči

 7. Goran

  Arhitektica?Koliko znam kaze se arhitetkinja.Nepismeni ljudi me nerviraju I Jos sigurno kaze jer umesto Jel.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *