Projekat potpisuje tročlani tim iz subotičke firme Arhitektura dizajn studio; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Enterijeri

Eklektična Gradska biblioteka u Subotici dobila novu čitaonicu s modernim enterijerom

Uz prepoznatljivu zgradu koja ima status spomenika kulture, nikla je čitaonica u kojoj dominiraju sivi valeri, bela boja i svedene geometrijske forme. 

Gradska biblioteka u Subotici, jedan od simbola najseverenijeg grada u Srbiji, dobio je novu čitaonicu čiji projekat enterijera potpisuje Arhitektura dizajn studio d.o.o. iz Subotice.

Osim unutrašnjeg uređenja prostora čitaonice, predmet projekta bilo je i uređenje postojećeg atrijuma i haustora biblioteke, a kako su na ove zadatke odgovorile glavna projektantkinja Živka Radulović Ražnatović i njene saradnice Danica Ražnatović i Jasna Galfi otkrivamo vam u tekstu koji sledi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Glavna fasada čitaonice je u potpunosti pokrivena staklenom fasadom; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Spomenik kulture od velikog značaja

Zgrada čitaonice i biblioteka predstavljaju na parceli jedinstvenu arhitektonsku celinu. U pogledu namene, čitaonica i biblioteka predstavljaju mesto sa izrazitim edukativnim i kulturnim karakterom.

Primarna funkcija čitaonice je obrazovanje. Zahvaljujući njenom polivalentnom prostoru u prizemnoj etaži, ona dobija mesto za održavanje kulturnih manifestacija, konferencija i slično.

“Kako bi se bolje razumeo sam kontekst u kojem je projekat nastao, zgrada Gradske biblioteke u Subotici ima status spomenika kulture od velikog značaja i zahvaljujući svojoj poziciji i arhitektonskom stilu eklektike u kome je građena predstavlja jedan od simbola grada”, navode za naš portal autorke.

Ilustracija: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Glavna fasada orijentisana je u pravcu severozapada i zahvaljujući njoj čitaonica se u potpunosti otvara prema atrijumu.

U okviru prve faze projekta, za koju je bio zadužen Support d.o.o., izgrađen je objekat izdužene osnove spratnosti P+2.

Zgrada je projektovana kao skeletni armiranobetonski sistem u kombinaciji sa spoljašnjim nosivim zidovima i horizontalnim i vertikalnim serklažima.

Glavna fasada objekta orijentisana je u pravcu severozapada i zahvaljujući njoj čitaonica se otvara u potpunosti prema atrijumu biblioteke.

Glavna severozapadna fasada čitaonice je u potpunosti pokrivena staklenom fasadom, dok su ostale tri fasade zatvorene od strane zgrade biblioteke i susedne parcele.

Skladna celina zatvorenog i otvorenog prostora

Uz rubni zapadni zid nalazi se vertikalna komunikacija u vidu stepeništa, a zgrada je organizovana u dva dela – prizemlje i prostori 1. i 2. sprata.

Prizemlje je osmišljeno kao višenamenski polivalentni prostor namenjen za kulturne manifestacije, konferencije, ali i svakodnevne potrebe čitaonice.

„Za vreme održavanja manifestacija, otvaranjem delova staklene fasade u prizemlju, povezivanjem atrijuma i prizemlja dobijamo jednu skladnu celinu zatvorenog i otvorenog prostora koji ispunjava zahteve korisnika“, napominju za naš portal autorke.

U sklopu prizemlja nalaze se sledeće prostorije: ulazni hol, stepenišni deo, toaleti i višenamenski polivalentni prostor.

Prizemlje je osmišljeno kao višenamenski polivalentni prostor; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Rasveta je bila jedna od glavnih, ako ne i najvažnija tačka prilikom projektovanja enterijera zgrade nove čitaonice.

Drugi deo zgrade, odnosno prostori 1. i 2. sprata otvorenog su tipa i namenjeni za miran rad u čitaonici za sve posetioce, kao i za rad zaposlenog osoblja u posebnim prostorijama.

U sklopu 1. sprata nalazi se stepenišni deo kao i prostor čitaonice, a u sklopu 2. sprata stepenišni deo, soba za sastanke, server soba, te prostor čitaonice.

Kao prostor koji dočekuje svoje goste, ulazni hol je koncipiran tako da svojim neupadljivim sivim tonovima akcenat stavi na vertikalnu zelenu komunikaciju.

Akcenat u ovoj prostoriji stavljen je i na Flosovu visilicu Aim, jer je, kažu autorke, rasveta je bila jedna od glavnih, ako ne i najvažnija tačka prilikom projektovanja enterijera zgrade nove čitaonice.

Postojeći prozor biblioteke, koji se nalazi u sklopu ulaznog hola, predstavlja vezu između starog – i novog.

Rasveta je bila jedna od glavnih tačaka prilikom projektovanja enterijera zgrade; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Boja koja simbolizuje sklad i mir

Kada je vertikalna komunikacija u pitanju, kombinacijom farbane perforirane ograde od lima i Norament čepastih podova dobijena je zelena celina koja se proteže kroz sve etaže objekta.

Pored zanimljive estetike koju donosi zelena boja, ona je, napominju subotičke arhitektice, idealna za prostor zgrade čitaonice s obzirom da se ona opisuje kao boja koja simbolizuje sklad i mir.

Toaleti predstavljaju skladne, funkcionalne prostorije koje su prekrivene keramikom sive boje. Zahvaljujući neutralnom enterijeru kupatila, daje se na značaju zelenom korpusu na koga naleže umivaonik od belog koriana.

Zelena vertikalna celina proteže se kroz sve etaže objekta; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Svoj puni potencijal prostorija dobija kada se staklena fasada otvori i kada atrijum i prizemlje čitaonice postanu jedna celina.

Najveći udeo u površini prizemlja zauzima upravo polivaletni prostor, a ideja tima Arhitektura dizajn studija bila je ta da se on osposobi tako da je u okviru njega moguće organizovati različite kulturne manifestacije, konferencije i sl.

„Svoj puni potencijal prostorija dobija kada se staklena fasada otvori i kada atrijum i prizemlje čitaonice postanu jedna celina“, naglašavaju autorke.

Transformacija prostora

Prilikom transformacije samog prostora menja se i dispozicija i tip nameštaja, te je tako, kada prizemlje ima obrazovni karakter, pozicija stolova i stolica definisana radi maksimalnog iskorištenog prostora.

Kada su pak u toku aktuelne manifestacije ili predavanja, veći deo stolova se sklapa i sklanja u stranu, dok se posebne sklopive crvene stolice postavljaju, čime se neutralni ambijent u potpunosti menja.

Sklopive crvene stolice u potpunosti menjaju neutralni ambijent; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopive crvene stolice u potpunosti menjaju neutralni ambijent; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopivi nameštaj; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopivi nameštaj; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

U prostoru dominiraju sivi valeri, bela boja i svedene geometrijske forme.

Po uzoru na polivalentnu prostoriju u prizemlju, etaža je kompletno pokrivena u sivim tonovima koju, u samom uglu etaže, u kolorističkom smislu podiže vertikalna zelena komunikacija.

Kompletan pod je pokriven svetlosivim Noraplan stone podnim oblogama, a zahvaljujući staklenoj fasadi prostor se čini kao da je kompletno „otvoren“ sa jedne strane, navode autorke.

U prostoru dominiraju sivi valeri, bela boja i svedene geometrijske forme, dok najveći udeo u površini zauzima prostor čitaonice u okviru koje korisnici mogu neometano da rade.

Sivi valeri, bela boja i svedene geometrijske forme; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Sastanci iza staklenih pregrada

U sklopu etaže drugog sprata nalazi se i soba za sastanke. Ona je staklenim pregradama od alu-profila i kaljenog stakla d=10mm „izolovana“ u odnosu na ostatak prostora.

„Korisnici će pomoću ove prostorije dobiti nivo intimnosti koja je im je potrebna za obavljanje sastanaka, timskog rada i slično“, navode na kraju za naš portal iz firma Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Soba za sastanke obezbeđuje potreban nivo intimnosti; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat potpisuje tročlani tim iz subotičke firme Arhitektura dizajn studio; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Projekat potpisuje tročlani tim iz subotičke firme Arhitektura dizajn studio; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopivi nameštaj; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopivi nameštaj; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopive crvene stolice u potpunosti menjaju neutralni ambijent; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Sklopive crvene stolice u potpunosti menjaju neutralni ambijent; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Faktografija

  • ime projekta: Projekat enterijera nove čitaonice Gradske biblioteke u Subotici
  • autor: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
  • odgovorni projektant: Živka Radulović Ražnatović dipl.inž.arh.
  • saradnici: Danica Ražnatović mast.diz.ent., Jasna Galfi mast.inž.arh
  • rasveta: Arhitektura dizajn studio d.o.o. (Nemo, Flos)
  • komadni nameštaj: Arhitektura dizajn studio d.o.o. (Narbutas, HY, Pedrali)
  • nameštaj po meri: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
  • površina: neto 356,10 m2
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina realizacije: 2020.
  • fotografije: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *