Paviljon Hungexpo F1; Foto: bim.GROUP
Aktuelno

Zvezde mađarske arhitekture dolaze u Srbiju

Vodeći stručnjaci iz oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa iz komšiluka spremni su da učestvuju u izazovnim arhitektonskim projektima u našoj zemlji.

Firma bim.GROUP, trenutno najtraženijii tim arhitekata u Budimpešti, potpisuje neke od najinspirativnijih projekata širom Evrope.

Stoga najava da su naši severni susedi spremni da u narednom periodu udruže kreativne snage sa partnerima iz Srbije u oblastima arhitekture, dizajna i inženjeringa zvuči – još interesantnije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Budimpeštanski aerodrom „Ferenc List“; Foto: bim.GROUP

Rukometni stadion za preko 20.000 posetilaca

Osnovana početkom 21. veka od strane eminentnih stručnjaka KÉSZ Grupe – jedne od najvećih građevinskih firmi u Mađarskoj sa predstavništvom i u Srbiji – kompanija pod imenom bim.Group je narasla do preko 100 arhitekata i inženjera zaslužnih za godišnji prihod od preko 9 miliona evra u 2021.

Po završenom projektu Nacionalnog stadiona “Ferenc Puškaš”, kompanija se posvetila planovima za izgradnju novog izazova iz oblasti sporta – Multistadiona. Ova složena konstrukcija bi trebala da primi preko 20.000 posetilaca, čime bi postala jedna od najvećih rukometnih arena u Evropi.

Građevinski radovi dinamično napreduju kako bi hala ugostila mečeve i veliko finale Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce 2022. koje zajednički organizuju Mađarska i Slovačka.

Scena na otvorenom u Rigi; Foto: bim.GROUP

Projekti širom Mađarske i Evrope

Neki od ostalih reprezentativnih projekata realizovanih u Mađarskoj su i Međunarodni aerodrom “Ferenc List” – osvajač 6 međunarodnih nagrada za arhitekturu, kompletan dizajn čeličnih struktura stadiona Puškaš, ukupne težine od preko 12.000 tona, te Centralna zgrada Hungexpo Staze Formule 1, jedinstvenog oblika slobodne forme.

Pomenućemo i opremanje unutrašnjosti stanica na Liniji 3 budimpeštanskog metroa, kao i Vertikalnu farmu Tungsram kao primer održivog poljoprivrednog dobra budućnosti, dok se među značajnim ostvarenjima u inostranstvu ističu Kistefos muzej u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi i pokriveni most Železničke stanice Sever, u gradu Koge u Danskoj.

Tokom prethodne godine, stručnost bim.GROUP-a pretočena je u preko 10.000 tona struktura od čelika.

Kako se navodi u saopštenju, bim.GROUP je nezavisan studio koji se bavi opštim dizajnom, a koga pokreću stvaralačka strast i stručnost u svim glavnim disciplinama iz oblasti dizajna. Specijalnost kompanije su dizajn i arhitektura, integrisani dizajn građevina, strukturni inženjering (betona i čelika), MEP inženjering, BIM inovacije – uz usluge projektne koordinacije i upravljanja projektnim dizajnom.

Tokom prethodne godine, stručnost bim.GROUP-a pretočena je u preko 10.000 tona struktura od čelika, 50.000 m2 fasadnih radova, 200.000 m3 ojačanih betonskih konstrukcija i 200.000 m2 podnih površina.

“Poslovanje bim.GROUP se proteže kroz poslednih 30 godina, tokom kojih smo imali zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji oko 3.000 projekata – među kojima su istaknute kapitalne investicije u Mađarskoj i nekim od vodećih gradova Evrope.  Želja nam je da podelimo naše iskustvo i proširimo portfolio naših projekata i u Srbiji, jer je prepoznajemo kao zemlju i tržište sa izuzetnim potencijalom. U tom smislu, pozivamo domaće partnere da nam se pridruže u ostvarenju niza novih projekata u vašoj zemlji”, izjavio je Žolt Balaj, glavni direktor operacija u bim.GROUP.

Žolt Balaj; Foto: bim.Group
Žolt Balaj, glavni direktor operacija u bim.GROUP; Foto: bim.GROUP

Noseći stubovi modela poslovanja

Razlozi zbog kojih je kompanija izabrana da realizuje ovako prestižne i inspirativne projekte širom Evrope počivaju na 3 noseća stuba njihovog modela poslovanja, i to:

  • Inženjering vrednosti – gde kompanija planira i prati ceo “životni ciklus” svojih projekata kroz evaluaciju više opcija istovremeno
  • Isplativost – u čemu je glavni cilj postizanje trajnih rezultata, sa nastojanjem da se ostvari mnogo više od pukog udovoljenja zahteva klijenata
  • Sposobnost parametričkog dizajna – gde se ističu dizajn trodimenzionalnih struktura slobodne forme i fasadnih panela, upotrebom izuzetno efikasnog metoda vizuelnog programiranja.

“Ovo su vrednosti i kvaliteti koje bim.GROUP želi da posveti razvoju našeg tržišta, sa željom da učestvuje u stvaranju novih arhitektonskih obeležja Srbije kojima će se ponositi naši savremenici i dolazeće generacije”, kaže se na kraju saopštenja mađarske kompanije.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *