Kula od 143 metra u Budimpešti; Foto: MOL Campus
Svetski projekti

Budimpešta uskoro dobija svoj prvi neboder

Projekat Normana Fostera podelio je građane i pokrenuo diskusiju oko pitanja da li ovaj objekat ulepšava ili ruži panoramu glavnog grada Mađarske.

Izgradnja 143 metra visokog MOL Campusa otpočela je u oktobru 2019, a planirano je da objekat bude završen do jeseni 2022. godine. Od kada je otpočeta realizacija projekta on je prošao kroz različite arhitektonske, tehničke, dizajnerske izazove ali i društvene izazove, piše Daily News Hungary.

Prvi neboder u Budimpešti (visine preko 100 metara) gradi se u blizini popularne zelene gradske oaze, Kopaszi Dam. Fosterov objekat ima specifičan oblik sa dvostruko zakrivljenom fasadom. Ove površine morale su biti ispraćene kako staklom, tako i nosećom konstrukcijom, kako bi svi spojevi na zgradi bili adekvatno hermetički izvedeni, a i vodonepropusni.

Osim toga, oblik zgrade je nekoliko puta bio modifikovan, i to tokom izgradnje, kako bi unutrašnje površine bile adekvatno povezane i transparentne. Tako su nastale galerije, zimski vrt i plutajuće stepenište kojih nije bilo u originalnom dizajnu.

 

Neboder visine 143 metra gradi se oko dva armirano-betonska jezgra fundiranih na bazi od 4.400 m3 betona.

Uprkos svojoj velikoj visini, stabilnost objekta je zagarantovana. Gergely Baumann, tehnički direktor izvođačke firme Market Építő Plc, objasnio je da je potrebna stabilnost objekta dobijena preko dva armirano-betonska jezgra koji postoje kao okosnica konstrukcije zgrade i koja su okružena sa deset betonskih kružnih stubova.

Konstrukcija tornja postavljena je na temeljnoj bazi debljine 2,2 metra, koja je izvedena od 4.400 m3 betona. Ova stabilna konstrukcija snažno štiti toranj u slučaju bilo kakvih oscilacija ili zemljotresa.

Foto: MOL Campus

Do kroba za 30 sekundi

Kako prenosi mađarski novinski portal Telex, kula će imati 28 etaža, a na vrhu zgrade biće krovna terasa zaštićena od vetra visokom čeličnom konstrukcijom, a terasa će biti otvorena odozgo.

Pored kancelarija, kula će sadržati i prostor za fitnes salu, restoran, kantinu sa balkonom, ostavu za bicikle, hol i recepciju. Dva jezgra kule imaće 21 lift, kao i dva protivpožarna lifta, koji će se kretati brzinom od 18km/h, što znači da će se od krovne terase do prizemlja stizati za pola minuta.

Foto: MOL Campus

UNESCO konsultanti smatraju da toranj štetno utiče na arhitekturu Budimpešte.

Prema rečima arhitekata iz proslavljenog biroa Foster + Partners “neboder se uklapa u arhitektonsku sliku Budimpešte i stvara dodatnu arhitektonsku vrednost”.

S druge strane UNESCO konsultanti smatraju da toranj štetno utiče na arhitekturu Budimpešte. Mnogi građani se slažu da se MOL Campus ne uklapa u panoramu Budimpešte, te svoje protivljenje izražavaju na društvenim mrežama, prikupljajući i postavljaući fotografije 143 metra visokog tornja vidljivog sa nekoliko različitih tačaka u gradu.

Foto: MOL Campus

Otvaranje sledeće godine

Ipak, čini se da je izgradnja objekta sprovedena po svim propisima, te je otvaranje planirano za jesen 2022. godine.

Foto: Norman Foster

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    kad se vidi i upozna ovaj fantastični grad koji ima koncept, viziju, poštovanje prema istoriji, tradiciji, kulturnom nasleđu, samim građanima i njihovim potrebama, ekološku svest, jak urbanizam, samu struku i jake zakone onda svakom trezvenom, zdravom čoveku bude jasno koliko je fatalnih grešaka u beogradu napravljeno prvenstveno na štetu svojih žitelja, a o drugim aspektima glupo je i razmišljati!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *