Dozvoljeno 90, a Foster gradi kulu od 120 metara
Arhitektura, Izdvojeno

Foster projektuje novu najvišu zgradu u Budimpešti

Novo sedište mađarske naftne i gasne kompanije MOL projektovaće čuveni arhitektonski studio Foster + Partners.

MOL Campus, planiran da se gradi u južnom delu Budimpešte, osmišljen je kao održivi objekat koji će biti u prostornom i ekološkom skladu s okolnim parkom.

Predstavljeni objekat sastoji se iz sedmospratne baze okružene šetalištem i parkom, a iz nje se suptilno izdiže kula od 28 spratova – nova najviša zgrada mađarske prestonice!

Ovo je jedinstven izazov da se u isto vreme obezbedi da zgrada zadovoljava funkcionalne potrebe, da prati najviše standarde održivosti ali i da poštuje istorijski aspekt okruženja.

 – rekao je Nigel Dancey iz biroa Foster + Partners.

Da bi se uspostavila relaksirajuća atmosfera i na taj način podstakla saradnja među zaposlenima, vegetacija i prirodno osvetljenje prisutni su od podnožja zgrade pa sve do samog vrha kule na čijem poslednjem spratu će biti krovna bašta otvorena za javnost, piše ArchDaily.

Najbliži Fosterov projekat Srbiji

„Kako su kula i bazni deo objekta osmišljeni kao jedinstvena celina, postoji osećaj povezanosti kroz sve kancelarije , kao i bašte koje povezuju spratove.“, rekao je Dancey.

Jedan od ciljeva bio je da se osmisli prostor u kom će se zaposleni osećati prijatno. To je postignuto i tako što će oni imati direktnu vezu sa spoljašnjim okruženjem koje pruža svež vazduh, prirodno osvetljenje i lep pogled na Budimpeštu.

Objekat će koristiti raznovrsne sisteme za održivo pravljenje i korišćenje energije, kao što su fotonaponske ćelije ali i sistemi za prikupljanje i čuvanje kišnice.

Inače, nova najviša kula u Budimpešti ujedno je i Srbiji najbliži projekat čuvenog britanskog arhitekte Normana Fostera. Foster je dobitnik prestižne Pritzkerove nagrade iz arhitektura a njegova dela se najčešće izvode u Britaniji, SAD, Kini, Nemačkoj i drugim razvijenim državama.

Rendering: Foster + Partners

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *