Arhitektura

Kako je neizgrađeni muzej ovekovečen u filmu Blade Runner 2049

„Dobro je znati da projekti na kojima ste vredno radili ali nikada nisu realizovani, mogu imati i drugačiju sudbinu.“

Blade Runner 2049, nastavak kultnog naučno-fantastičnog filma iz 1982. godine, privukao je pažnju i svojim futurističkim građevinama u kojima se odvija radnja. Međutim, izgleda da je nekim arhitektama privukao više pažnje nego ostalim. Naime, na Tviteru su se pojavile fotografije u kojima se vidi neobična sličnost između scena na filmu i projekta španskog arhitekte Barozija Veige iz 2010. godine.

Na problematičnoj slici, koju je tvitnuo filmski dizajner Piter Popken, vidi se skica kancelarije Niandera Wallacea, glavnog negativca u filmu. Kao što je to na Tviteru naglasila Laura Brod, ta skica ima velike sličnosti s projektom neizgrađenog muzeja u španskom gradu Pilona po projektu arhitekte Barozija Veige iz 2010. godine.

Sajt ArchDaily se zainteresovao za ovu neobična sličnost pa je odgovor potražio od njegovog brata Alberta koji je potvrdio da je izvesna kompanija koja je radila na filmu Blade Runner 2049 kontaktirala njihov arhitektonski biro pre godinu i po dana kako bi tražila dozvolu za korišćenje projekta muzeja u filmu. Oni su čak pokazali i modifikovanu verziju građevine koja će se pojaviti u filmskoj sceni, ali Baroziju nije rečeno za šta i za koji deo filma će se ona iskoristiti. Tokom vremena, španski arhitekta je zaboravio na ovo i pomislio je da je scena izbačena iz filma. Ali kada su videli trejler za Blade Runner 2049, obradovala ih je činjenica da je njihov neizgrađeni muzej ipak oživljen na jedan drugi način.

Na pitanje kako mu se čini to što je projekat njegovog muzeja poslužio kao inspiracija za kreiranje jazbine glavnog negativca u filmu, on je odgovorio:

„To je fantastično! Dobro je znati da projekti na kojima ste vredno radili ali nikada nisu realizovani, mogu imati i drugačiju sudbinu. Naš projekat je kroz ovaj film ovekovečen!“

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *