Arhitektura

Džef Bridžis glumiće Van der Roea u filmu o njegovom najslavnijem delu

Priča o čuvenoj kući Farnsvort stiže na veliko platno sa oskarovcem u glavnoj ulozi.

Arhitekta Ludvig Mis van der Roe jedan je od najpoznatijih arhitekata svih vremena a kuća koju je 1945. godine projektovao za Edit Farnsvort, eminentnu doktoricu iz Ilinoisa, smatra se za jedno od njegovih najznačajnijih dela. Ovaj holivudski film, sa Džef Bridžisom u glavnoj ulozi, prati priču o nastanku ove kuće ali i o vezi između arhitekte i njegove klijentice koju glumi Megi Džilenhol.

Foto: Flickr users Sandra Cohen-Rose i Colin Rose

Još uvek nije poznato kada će film stiže u bioskope ali je potvrđeno da će Džef Bridžis glumiti Van der Roeu, kao i da je Džilenhol odabrana za ulogu doktorice Farnsvort, piše Dezeen.

Njih dvoje već su igrali zajedno u drami Crazy Heart iz 2009. godine, a za tu ulogu Bridžis je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu dok je Džilenhol za isti taj film bila nominovana za najbolju sporednu žensku ulogu.

Foto: Flickr user Jalbert Gagnier

Doktorica Farnsvort želela je kuću u kojoj će moći da se relaksira i bavi svojim hobijem. Veza između Van der Roea i nje je u početku bila prijateljska, navodno i nešto više od toga, međutim na kraju su završili na sudu oko troškova izgradnje kuće.

Kuća Farnsvort smatra se veoma važnim delom internacionalnog arhitektonskog stila i jednog od najznačajnijih dela ovog slavnog arhitekte. Ova kuća od 140 kvadrata danas služi kao muzej i inspiracija mnogobrojnim svetskim arhitektama širom sveta.

Naslovna fotografija: Flickr user David Wilson

Korisni linkovi na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *