Muzej Hanoi i Kineski paviljon
Aktuelno, Arhitektura

Plagijati arhitekture: Duplikati poznatih građevina

Da plagirati postoji i u svetu arhitekture, potvrđuju klonovi svetski poznatih građevina, koji se s originalima podudaraju u mnogočemu, ponekad su plod namernog kopiranja, a nešto ređe tek rezultati slučajne slične ideje arhitekata.

Okrenute piramide popularan su motiv u modernoj arhitekturi možda iz razloga što doslovce naglavačke izvrću tradiciju. Oblik izvrnute piramide inspirisao je nemačke arhitekte iz kompanije GMP pri projektiranju Muzeja Hanoi u glavnom gradu Vijetnama koji je otvoren 2010. godine. Zanimljivo je da izgled muzeja neodoljivo podseća na kineski paviljon arhitekta He Jingtanga visok čak 63 metra predstavljen na EXPO-u 2010. i oblikovan u tradicionalnom starokineskom stilu.

 

Muzej Hanoi i Kineski paviljon

Osim kod svetski poznatih zdanja, sličnosti se pojavljuju i kod građevina rezidencijalnog tipa. Odličan su primer porodične kuće u Madridu i Mumbaju. Kuća Hemeroscropium u Madridu delo je arhitekate studija Ensamble, a zdanje u Mumbayu potpisuje studio Rajiv Saini + Associates. Osim oblikom i odabirom materijala, kod obe kuće do izražaja dolazi masivna horizontalna struktura na krovu, koja u madridskoj verziji služi kao bazen, a u mombajškoj je tek dekorativni detalj.

Hermeroscopium i Rishikesh

Staklena kuća u Konektikatu Philipa Johnsona koju je projektovao za sopstvene potrebe, nadahnuta je slavnom kućom Farnsworth poznatog Miesa van der Rohea. Obe građevine su prizemne, a jedina je razlika u tome što je Van der Roheova kuća podignuta na nosive grede. Prema pisanju magazina ArchDaily Johnsonov mentor Van der Rohe nije bio oduševljen delom svoga učenika te je besno zaključio da u Staklenoj kući, osim originalnosti, opasno nedostaje zanimljivih detalja.

Farnsworth i Staklena kuća

Neboder poznat pod nadimkom Gherkin (krastavac) ubrzo po dovršetku 2004. postao je arhitektonska atrakcija Londona. Reč je o delu svetski poznatog Normana Fostera i njegovih partnera, a uspeh je potvrdio i prestižnom nagradom Stirling. Gherkinov blizanac toranj Torre Agbar arhitekte Jean Nouvela nalazi se u Barseloni, a dovršen je 2005. Najveća razlika između dve građevine su sjajne aluminijske ploče u 25 boja koje čine spoljašnji omotač tornja u Barseloni.

Krastavac i Torre Agbar

Ako se kao turist nađete u Njujorku, pri pogledu na stambenu zgradu El Dorado u Central Park Westu i zgradu The San Remo moglo bi vam se učiniti da prolazite kraj jedne te iste zgrade. Sličan izgled dve građevine ne čudi budući da su obe dela na kojima je radio arhitekt Emery Roth. Zanimljivo je da su obe izgrađene 1931. i stanovi u San Remu bili su namenjeni kupcima dubljeg džepa, bez obzira na sličnost zdanja, a stanove u El Doradu mogli su sebi priuštiti i kupci prosečnih primanja.

El Dorado
San Remo

Kada je lani otvoren Muzej grada Liverpoola, možemo sa sigurnošću reći da ljubitelji arhitektice Zahe Hadid nisu bili oduševljeni. Naime, novootvoreno zdanje neodoljivo podseća na muzej Maxxi u Rimu koji je projektovala slavna Hadid i koji odiše prepoznatljivim karakteristikama njenog stila. Muzej u Rimu otvoren 2010. izveden je u betonu, a posebno je zanimljiva njegova kompozicija betonskih masa postavljenih u raznim smerovima. Projekt Zahe Hadid nedvosmisleno je uticao na arhitekte holandskog studija 3XN prilikom osmišljavanja muzeja u Liverpoolu, najvećeg muzeja izgrađenog u Velikoj Britaniji u posljednjih stotinu godina.

Maxx i Muzej grada Liverpula

Iako je Katedrala St. Mary u Tokiju izgrađena 1963, a crkva San Josemaria Escriva u prestonici Meksika gotovo pola veka kasnije, obe građevine neodoljivo liče jedna na drugu. Rimokatolička katedrala u Tokiju delo je arhitekta Kenza Tange. Zamislio ju je kao masovnu betonsku strukturu čelične fasade. Čini je osam nosivih zidova koji istovremeno čine i krov te se seku i tako stvaraju oblik krste. Zidovi su zakrivljeni i otvaraju se prema vrhu kako bi preneli dojam širenja prema nebu. Iako vrlo slična delu Kenza Tangea, meksička verzija, delo arhitekta Javiera Sorda Madalena Bringasa oblikom je jednostavnija i lišena krsta.

Katedrala St. Mary i crkva San Josemaria Escriva

Građevina gotovo potpuno lišena prozora upečatljivog svetlucavog metalik pokrova, nikako ne može proći bez odgovarajuće medijske pažnje. Nakon što je zgrada Selfridges studija Future Systems Architects izgrađena u Birminghamu 2007, izazvala je golem interes javnosti i stekla brojne kritičare. I dok je velik broj onih koji su je proglasili kičastom i posve neuklopljenom u okolinu, pet godina kasnije dobila je klona u vidu Muzeja Soumaya u Meksiko Cityju kompanije Fernando Romero EnterprisE.

Selfridges i Muzej Soumaya

(tportal)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *