Arhitektura

Muzej na Tajvanu inspirisan cvetom breskve

Arhitektonska firma MVRDV predstavila je svoj predlog za dizajn muzeja Taoyuan sa kojim je osvojila treće mesto na međunarodnom konkursu.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja muzeja je u neposrednoj blizini Tajpeija, glavnog grada Tajvana, koji je znatno proširio gradske granice u poslednjih nekoliko godina. U skladu sa nezaustavljivom ekspanzijom, planirana je i izgradnja kulturne institucije, odnosno, muzeja umetnosti Taoyuan koji ima za cilj da regionu pruži osećaj identiteta u vremenu kada populacija postaje sve brojnija. Ali zašto roze boja?

Cvet breskve poslužio je kao inspiracija za projekat celog muzejskog kompleksa.

Inspiracija za objekat, koji se prostire se na 29.000 kvadratnih metara, potekla je iz cveta breskve koji je ujedno simbol ovog muzeja, piše Designboom. Zbog toga je ceo kompleks u nežnoj roze boji koja bi dominirala ovim krajem grada.

Prostrani kompleks muzeja sastoji se iz niza „soba“ koje bi sadržale raznovrsne aspekte celokupnog programa.

Muzej bez ivica

„Staze su organizovane tako da se može ići između, kroz i preko prostora muzeja. Dizajnirajući programe u kružnim konfiguracijama , izbegavaju se ivice i na taj način svako se može neometano kretati i tako se povećava dostupnost.“, rekli su iz biroa MVRDV.

„Preklapanjem volumena koji imaju formu nalik cvetu, stvaraju se veze koje prave fino zasenčenje ambijente ali i natkrivene prostore. Cvetne forme koje se javljaju u parku formiraju njegov novi identitet.“, dodaje se u saopštenju.

Aluminijumski paneli u roze boji okarakterisali su celokupan kompleks muzeja, dok krovne terase prekrivene drvećem trešnje pružaju lokaciji dodatni ekološki kvalitet.

Ipak, kao pobedničko rešenje za dizajn budućeg muzeja izabran je projekat koji su predstavili Joe Shih Architect, Riken Yamamoto i Field Shop.

Grafičke podloge

Rendering: MVRDV/ JJP architects & planners

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *