Arhitektura

Prva karbonski neutralna zgrada u Kanadi

Zgrada bez betona i čelika: Objekat edukativnog karaktera u Torontu biće izveden u drvetu.

Koledž Centennial u Ontariju, koji ima tradiciju dugu preko 100 godina, uspostavio je saradnju sa firmama DIALOG, Smoke Architecture i EllisDon kako bi došli do inovativnog rešenja njihove nove centralne zgrade koja ne samo da će biti izvedena od drveta već će to biti prva karbonska neutralna zgrada u Kanadi.

„Želeli smo da podignemo lestvicu za sve buduće objekte. Mi gledamo na održivost i inkluzivnost kao na potpuno povezane ideje i želeli smo objekat koji demonstrira taj ključni odnos.“, rekao je Craig Stephenson, predsednik i izvršni direktor koledža Centennial.

Pošto se neće koristiti ni čelik ni beton, ovo će biti prvi visokoobrazovni objekat u Torontu koji je napravljen od drveta.

„Ovaj projekat će biti jasna demonstracija kako objekti za visokoobrazovne institucije mogu dati važan doprinos smanjenju štete po životnu sredinu, eliminisanjem emisije CO2.“, istakao je Craig Applegaht iz firme DIALOG.

Koristeći konstruktivne elemente od drveta, umesto čelika ili betona, što je u skladu sa održivom vizijom koledža, projekat će biti predstavljen i kao prvi visokoobrazovni objekat u Torontu koji je napravljen od drveta, piše ArchDaily.

Na površini od 13.500 kvadratnih metara, kako novih tako i renoviranih prostora, objekat će sadržati unapređene akademske prostore sa fleksibilnim učionicama, koje podržavaju aktivno učenje. Takođe, objekat će imati i nove laboratorije, kao i brojne neformalne prostore za saradnju i druženje.

U centralnom delu objekta postojaće lokalni zasadi kako bi se dodatno osnažila ideja o autohtonoj zajednici, biofiliji i održivosti.

Objekat u susret izazovima

„Širenje koledža sa stogodišnjom tradicijom svima nama pruža predivnu priliku za izgradnju održivih struktura koje nisu samo funkcionalne, već nude pomoć kritičnim izazovima koje uzrokuju klimatske promene.“, rekao je Geoff Smith, izvršni direktor EllisDon.

Planirano je da objekat bude izveden do 2023. godine.

Rendering: DIALOG

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *