Film Parazit privukao je pažnju publike na žitelje suterena u Seulu; Foto: NEON
Aktuelno

Žitelji seulskih suterena dobijaju pomoć nakon filma Parazit

Nakon dobrog prijema filma kod publike širom sveta, gradske vlasti Seula daju podsticaj svojim žiteljima, koji žive u uslovima sličnim kao porodica iz filma, da unaprede svoj životni prostor.

Nemoguće je ne napraviti vezu između zapanjujućeg uspeha južno korejskog filma Parazit i odluke gradskih vlasti Seula da za 1.500 domaćinstava koja žive u suterenskim stanovima obezbedi jednokratnu pomoć u iznosu od oko 2.600 dolara, koje će ova sredstva moći da ulože u postavljanje novih podova, poboljšanje ventilacionih sistema, prečišćivača vazduha i detektora dima i u druge sisteme kojim je potrebna popravka, zamena ili ugradnja, piše Korea Herald.

Hoće li najavljena pomoć izdići stanovnike suterenskih stanova na površinu ili će ih zacementirati tamo gde jesu?

Kako piše Los Angeles Times, u Seulu postoji preko 360.000 suterenskih stanova, a većina od njih se nalazi u Banjihi, veoma gusto naseljenom centralnom delu grada. Mnogi od ovih stanova prvobitno su izgrađeni kao bunkeri tokom 70-ih godina prošlog veka kada je tenzija na relaciji sa Severnom Korejom bila na najvišem nivou. Kasnije su  ti prostori pretvoreni u veoma jeftine stambene jedinice za iznajmljivanje, koje se ne mogu pohvaliti ni najmanjom količinom komfora i bezbednosti.

Ovakvi stanovi su mračni, vlažni, slabo ventilisani i često veoma skučeni za broj ljudi koji u njima živi. Ipak, finansijska situacija stanovnika ovakvih četvrti ne omogućava im bolji smeštaj. Čak 78 % stanovnika suterenskih stanova u Seulu čini 30% stanovnika sa najnižim prihodima, govori statistika.

Efekat parazita

Međutim, život filmske porodice Kim privukao je veliku pažnju kako svetske publike tako i lokalne javnosti, te se problem koji ovi stanovnici Seula imaju veoma aktuelizavao. Režiser Bong Džun-hoom je uspeo da preko svakodnevnog života porodice Kim u siromašnoj četvrti i luksuznog života druge porodice u gradskoj vili predstavi drastične društvene razlike.

Ipak, pomoć namenjena stanovnicima Banjihe neće izdići stanovnike suterenskih stanova na površinu, već zapravo program funkcioniše tako kao se ovakav način života jednog dela stanovnika održi što će na kraju “pomoći” hiljadama njih da još više potonu. Zapravo se cela situacija može nazvati efektom parazita.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *