Scena iz filma Lotte am Bauhaus; Foto: Filmin
Arhitektura

Pogledajte istinitu priču o ženama u Bauhausu

Javnosti je manje poznato da je škola Bauhaus blaćena zato što je to prva obrazovna ustanova koja je dozvolila da je pohađaju žene. Ipak, one nisu imale isti tretman kao i njihove muške kolege…

Stvaranje škole Bauhaus u Nemačkoj 1919. godine važan je trenutak u istoriji arhitekture. Bauhaus je pokrenuo bezbrojne rasprave o arhitekturi i dizajnu koje traju i dan danas. Ova škola, koja je kasnije postala više pokret nego institucija, suočila se sa čitavim nizom političkih i društvenih otpora tokom celog svog postojanja, da bi na kraju zatvorila svoja vrata 1933. godine za vreme nacističkog režima. Međutim, znanje koje je Bauhaus doneo u struku postalo je univerzalno i kao takvo dalo je pečat gradovima širom sveta.

Sto godina kasnije, mnogi su se potrudili da ispričaju priču o onome što se događalo unutar zidova ove čuvene institucije koju je osmislio vizionar Valter Gropius. Ono što je manje poznato da je ova škola blaćena zato što je to prva obrazovna ustanova koja je otvoreno dozvolila da je pohađaju žene. Međutim, nekoliko srećnih učenica nije imalo isti tretman kao i njihove muške kolege – bilo im je dozvoljeno da učestvuju samo u pojedinim programima za žene.

Nekoliko srećnih učenica nije imalo isti tretman kao i njihove muške kolege – bilo im je dozvoljeno da učestvuju samo u  odabranim programima za žene.

Činilo se da će zbog godina koje su prošle, priča o ženama u Bauhausu ali i njihovoj nejednakosti biti osuđena na zaborav. Međutim, njihova imena i ono što su postigli ipak će ostatiti zabeležno za sva vremena. Priča o Anni Albers, Gunta Stolzl, Marianne Brandt, Margarete Heimann, Gertrud Arndt, Beniti Koch-Otte, Lou Scheper-Berkenkamp i dizajnerki Almi Siedhoff-Buscher inspirisala je reditelja Gregora Schnitzlera da snimi film Bauhaus (Lotte am Bauhaus).

Bauhaus u režiji Gregora Schnitzlera, nastao je uz podršku sadašnje direktorice Bauhausove arhive, Annemarie Jaegg, koja kaže: „Film daje predstavu o kreativnosti, radoznalosti i strasti koju su ove žene oživele u centru za kreativnost i eksperimentiranje poznato kao Bauhaus”.

Drama je posebno fokusirana na karijeru Alme Siedhoff-Buscher, koja se, protiv želje svojih roditelja, upisuje u školu Bauhaus i postaje deo generacije umetnika koja žene daje ulogu u arhitekturi i dizajnu.

Trejler filma možete pogledati ovde:

Detalji o filmu:

  • Originalan naslov: “Lotte am Bauhaus”
  • Zemlja i godina proizvodnje: Nemačka, 2019
  • Trajanje: 105 minuta
  • Režija: Gregor Schnitzler
  • Scenario: Jan Braren
  • Direktor fotografije: Christian Stangassinger
  • Glumačka postava: Alicia von Rittberg, Noah Saavedra, Jörg Hartmann, Nina Gummich, Marie Hacke

Bauhaus (Lotte am Bauhaus) je dostupan na servisu Filmin za registrovane korisnike ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *