Pobedničko rešenje Palata pravde u Kataniji
Svetski projekti

Palata pravde na Siciliji… s pogledom na more

Modostudio je sa savremenim arhitektonskim projektom pobedio na konkursu za državni objekat koji su uglavnom strogi i kruti. A kako drugačije može biti u Italiji nego ovako?

Pobednički projekat za Palatu pravde u Kataniji, drugom najvećem gradu na Siciliji, promeniće kontekst ovog dela grada i uspeti da mu vrati pristup i pogled na more. Ovim projektom, čak 21. pravosudna kancelarija, raštrkana po gradu, biće sjedinjena u jedinstvenoj Palati pravde, piše Sicilian news.

Projekat koji je odneo pobedu na konkursu potpisuje rimska arhitektonska firma Modostudio, koja je na rešenju radila zajedno sa biroima Commaengineering, Studio Santancanelli-Russo i mnogim frilenserima.

Nakon obnove ćemo dati Kataniji ali i svetu gradski prostor izvanrednog arhitektonskog i urbanističkog sadržaja.

„Futuristički projekat, ali ne preteran, trebalo bi da bude realizovan do 2023. godine. To će biti druga sudska zgrada u Kataniji, pored one koja se još od 1937. godine nalazi na trgu Verga. Nakon obnove ćemo dati Kataniji ali i svetu gradski prostor izvanrednog arhitektonskog i urbanističkog sadržaja.“, istakao je predsednik regiona Nello Musumeci.

Projekat vredan 40 miliona evra

Projekat nove Palate pravde je od istorijske važnosti za Kataniju i ima za cilj da stvori pravosudnoj administraciji sedište kakvo zaslužuje. Osim samog objekta čitava okolna zona biće preuređena i za taj poduhvat, koji uključuje i rušenje određenih objekata i novu gradnju, izdvojeno je 40 miliona evra.

Planirano je da do kraja godine bude završena studija izvodljivosti i glavni projekat, a zatim se za 2021. godinu planira raspisivanje tendera i polaganje kamena temeljca.

“Dizajn nove Palate pravde je prelep. Integrisan je u kontekst značajnih radova koji će se uraditi na urbanističkoj obnovi, poput rekonstrukcije putne mreže, ali i preuređena centra Ciminiere.”, rekao je gradonačelnik Salvo Pogliese.

Modostudio je sa savremenim arhitektonskim projektom pobedio na konkursu za državni objekat koji su uglavnom strogi i kruti.

Predsednik Apelacionog suda Giuseppe Meliado, koji je lično uložio mnoge napore za realizaciju ovog konkursa, posebno je zadovoljan što će se konačno okončati drama za 21. pravosudnu kancelariju, koje su bile raštrkane po gradu, smeštene u iznajmljenim stanovima i koje su imale velike troškove i u kojim je bila narušena efikasnost sprovođenja pravde.

Novi objekat će predstavljati prekretnicu a njegov arhitektonski koncept daje pravu ideju o Pravdi, kao mestu koje je otvoreno za svoje građane.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *