Black Timber House nalazi se u grofoviji Saseks u Engleskoj; Foto: Jim Stephenson
Svetski projekti

Moderan ekološki dom sa fasadom od ugljenisanog ariša

Korišćenjem ugljenisanog engleskog ariša, upotpunjenog prirodnim bakarnim olucima i krovovima od tamnog škriljca, stvorena je posebno impresivna estetika.

Lokalna praksa HAPA Architects koristila je ugljenisane drvene daske za oblaganje ove eko-kuće u Saseksu u Engleskoj, koja ima velike prozore sa kojih se pruža pogled na Nacionalni park South Downs.

Smeštena na kraju seoskog puta u zaštićenom području, Black Timber House (srp. Kuća od crnog drveta) dizajnirana je korišćenjem materijala koji će prouzrokovati da zgrada vremenom menja svoj izgled.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Odabrani materijali će prouzrokovati da zgrada vremenom menja svoj izgled; Foto: Jim Stephenson

Ariš, bakar i škriljac za impresivnu estetiku

„Paleta materijala je pažljivo odabrana da patinira i menja se poput okoline, koristeći ugljenisani engleski ariš dubokog zrna, upotpunjen prirodnim bakarnim olucima i krovovima od tamnog škriljca kako bi se stvorila posebno impresivna estetika“, kažu u praksi za Dezeen.

Oblik kuće se sastoji od pravolinijske osnove na kojoj se nalazi gornji sprat sa zabatima, pri čemu se ova dva elemente ukrštaju i blago pomeraju da bi se stvorila isturena nadstrešnica koji pokriva ulaz.

Dvospratna kuća od ugljenisanog drveta ima dvovodni krov; Foto: Jim Stephenson

Drveno stepenište vodi do prvog sprata osvetljenog dugačkim prozorom izrezanim u dvovodnom krovu.

U prizemlju se nalazi veliki dnevni boravak, kuhinja i trpezarija formirane oko peći na drva, sa kliznim vratima koja se otvaraju na natkrivenu terasu, kao i radni i pomoćni prostor.

Drveno stepenište vodi do prvog sprata osvetljenog dugačkim prozorom izrezanim u dvovodnom krovu, koji uokviruje pejzaž i nebo.

Iznad, glavna spavaća soba sa sopstvenim kupatilom zauzima severni kraj kuće, uz manju spavaću sobu.

Otvorena kuhinja, dnevni boravak i trpezarija u prizemlju izlaze na natkrivenu terasu; Foto: Jim Stephenson

Impresivni prostori dvostruke visine

Na južnom kraju se nalaze još dve spavaće sobe, od kojih jedna ima uzan prozor pune visine sa unutrašnjim kapcima po meri.

„U prizemlju, plan je jednostavna kutija koja sadrži ‘srce kuće’, a kome se pristupa iz prostranog ulaznog hodnika koji pruža veliko otvaranje prema zadnjem pejzažu“, kažu iz engleske prakse.

„Zasvođeni plafoni u spavaćim sobama stvaraju impresivne prostore dvostruke visine, a prozor koji ide duž stepeništa dodaje fantastičnu prirodnu svetlost i dramu dok se stanari penju prema prostoru nadstrešnice“, dodaju oni.

Iz prizemlja se pruža veliko otvaranje prema zadnjem pejzažu; Foto: Jim Stephenson

Tamna spoljašnjost je u kontrastu sa bledim drvenim prozorima i otvorenim, svetlim enterijerima.

Crno, ugljenisano drvo eksterijera je postignuto tradicionalnom Yakisugi metodom ugljenisanja kako bi se poboljšala otpornost na vlagu i štetočine, a tanke daske su postavljene horizontalno na formu prizemlja i vertikalno iznad.

Tamna spoljašnjost je u kontrastu sa bledim drvenim prozorima i otvorenim, svetlim enterijerima, pri čemu prvi sprat ima koristi od visokih plafona ispod dvovodnog krova, završenog bledim malterom.

Detalj iz radne sobe; Foto: Jim Stephenson

Visok standard toplotne i energetske efikasnosti

Gde god je bilo moguće, prirodni proizvodi i viškovi korišćeni su za opremu i stolariju, te je tako višak hrastovog poda korišćen za pravljenje kuhinjskih ormarića i fioka oko centralnog pulta prekrivenog cinkom.

Dom je dizajniran da postigne visok standard toplotne i energetske efikasnosti, generišući sopstvenu energiju pomoću fotonaponskih panela i koristeći toplotnu pumpu vazduh-voda.

Foto-galerija

Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Foto: Jim Stephenson
Detalj iz radne sobe; Foto: Jim Stephenson
Detalj iz radne sobe; Foto: Jim Stephenson
Dvospratna kuća od ugljenisanog drveta ima dvovodni krov; Foto: Jim Stephenson
Dvospratna kuća od ugljenisanog drveta ima dvovodni krov; Foto: Jim Stephenson

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ja paljeno drvo inače obožavam u arhitekturi gde čini mi se norveška i australija dominiraju! taj kontrast sa sredinom je neverovatan i jako upečatljiv, a opet radi se o prirodnom materijalu kojim su obložene! postoji jedna renovirana vikendica u gorskom kotaru u hrvatskoj, u sličnom maniru, crna fantastična kuća koja se zove “ orah“ mladog arh. tomislava solda koja vredi svake pohvale , a nalazi se tu u susedstvu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *