Wool House na Balatonu u Mađarskoj; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Svetski projekti

Izolacija od buke i gužve: Kućica sa vunenim zidovima na Balatonu

Objekat od dva i po kvadrata dovoljne je veličine da primi jednu osobu, a ispod limenog krova ima zidove koji pružaju izolaciju od festivalske buke i gužve.

Paviljon Wool House (srp. Vunena kuća) ima drvenu bazu, limeni krov i zidove obložene runom, a njegovi autori se nadaju da će posetioci koristiti prostor za održavanje „terapijskih sesija sa samim sobom“.

Ovaj nesvakidašnji objekat izgrađen je od strane budimpeštanske firme Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) za arhitektonski festival Hello Wood, koji se održava svake godine u blizini jezera Balaton.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat je izgrađen od strane budimpeštanske firme AUW; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky

Izolacija od buke i gužve

Mađarske arhitekte su bile zainteresovane za prostore dizajnirane za jednu osobu, te su odučili da kreiraju strukturu gde bi pojedini posetioci festivala mogli povremeno da se izoluju od buke i gužve.

„Ovaj prostor percipiramo kao neku vrstu vanjske kuće, gde se možemo osloboditi naših mentalnih ekscesa“, rekli su iz AUW-a za Dezeen.

Wool House ima drvenu bazu, limeni krov i zidove obložene vunom; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky

Arhitekte se nadaju da će ovako organizovana struktura podstaći ljude da „zamisle terapijsku sesiju sa samim sobom“.

U unutrašnjosti paviljona površine 2,5 kvadrata nalazi se drvena stolica koja je okrenuta ka vunenoj prostirci na podu, tako da posetilac može da izabere da li želi da sedne ili legne.

Sa idejom da se sugeriše atmosfera prisustva slušaoca i govornika, arhitekte se nadaju da će ovako organizovana struktura podstaći ljude da „zamisle terapijsku sesiju sa samim sobom“.

Drvena stolica u paviljonu; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky

Vuna kao simbol topline

Objekat je napravljen od drvenog rama, te su debeli snopovi vune korišćeni kako bi se ispunila unutrašnjost, izolujući je na ovaj način od bilo koje buke iz okruženja.

Limeni krov je zasebno napravljen i postavljen na gotov objekat ručno. Mali otvor na samom vrhu omogućava protok vazduha i sunčeve svetlosti.

„Oduvek smo želeli da radimo sa vunom, koja je za nas simbol topline, a dodatno nas je inspirisalo da materijal primenimo u njegovom originalnom obliku“, dodali su iz AUW-a.

Vunena prostirka omogućava odmaranje u ležećem položaju; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky

Foto-galerija

Wool House na Balatonu u Mađarskoj; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Wool House na Balatonu u Mađarskoj; Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky
Fotografije: Simon Platter, Balazs Glodi i Tamas Bujnovszky

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *