Kuća je napravljena od drveta i betona na padini planine; Foto: Montse Zamorano
Svetski projekti

Lako je ovako raditi od kuće: Dom arhitektice s projektnim studijom

Cilj kojim se arhitektica Maria Milans upravljala tokom projektovanja svog doma bio je da objekat bude u skladu s prirodom ali i da omogući neometan rad od kuće.

Arhitektica poreklom iz Španije projektovala je za sebe dvospratnu kuću zvanu Camp O u mestu Catskills, koje se nalazi na dva sata vožnje od Njujorku, gde se zapravo nalazi i njena firma Maria Milans Studio.

Kuću karakteriše izdužena forma koja je smeštena na padini brda tako da kao građevina ima minimalan vizuelni uticaj na okruženje.

Foto: Montse Zamorano

Beton i drvo

Osnova je široka 7,3, dok je dužina kuće 17,6 metara što čini nesvakidašnji odnos u proporcijama, koji je ublažen podelom kuće na dva volumena koji imaju padove krova u suprotnom pravcu.

Betonska ploča i potporni zid formiraju donji nivo kuće u obliku slova U, dok je gornji deo obložen kedrovim drvetom. Na drvetu je primenjena japanska tehnika shou shugi ban, koja podrazumeva određeni stepen ugljenisanja drveta kako bi se ono zaštitilo od uticaja insekata, vode i vatre.

Foto: Montse Zamorano

Kedrovina na fasadi je paljena kako bi se drvo dodatno zaštitilo od uticaja insekata, vode i vatre.

Foto: Montse Zamorano

Reinterpretacija lokalne arhitekture

Kroz unutrašnjost kuće takođe dominira upotreba betona i drveta, kako bi se podržala okolna atmosfera mesta kojim dominiraju ambari.

„Camp O je kuća/studio u na padinama planine Catskills, gde životni i radni prostor koegzistiraju u jednoj zgradi koja reinterpretira lokalnu arhitekturu.“ rekla je Milans za Dezeen.

Foto: Montse Zamorano

Posebno zanimljiv element dnevne sobe je kamin koji se proteže kroz čitavu visinu objekta.

Unutrašnjim prostorom dominiraju dnevni boravak i kuhinja koji imaju duplu spratnu visinu i ovaj deo kuće ima značajnu količinu zastakljenja kako bi se obezbedio pogled na okolno prirodno okruženje.

Celokupan dizajn kuće upotpunjuju blistavi polirani podovi kao i Viroc koji je korišćen u nekoliko prostorija, a predstavlja kompozitni materijal napravljen od cementa i drvenih vlakana koji ima dobre termičke karakteristike i vodootporan je.

Foto: Montse Zamorano

Posebno zanimljiv element dnevne sobe je kamin koji se „proteže“ kroz čitavu visinu objekta, kao i visoko postavljene dugačke police za knjige, kojima se pristupa pomoću merdevina.

Na prizemlju su smeštene i dve spavaće sobe i kupatilo, a preko dnevnog boravka može se pristupiti i terasi.

Foto: Montse Zamorano

Radni prostor na spratu

Na spratu objekta je smešten radni prostor, koji ima pogled i na dnevni boravak na prizemlju ali i na okolna brda. Na spratu se takođe nalaze još dve spavaće sobe i kupatilo, kao i zona za čitanje.

Foto: Montse Zamorano

Otvori su na istočnoj i zapadnoj fasadi čime se postiže unakrsna cirkulacija vazduha, optimalna izloženost suncu i zaštita od vetrova.

Zastakljenje fasade izvedeno je na strateškim mestima, kako bi se doprinelo optimizaciji prirodne ventilacije i osvetljenja, a izolacija zidova i krova povećala je energetsku efikasnost kuće.

„Da bismo se izborili sa drastičnim temperaturnim razlikama, kao i jakim vetrovima i uspeli da maksimalizujemo udobnost u unutrašnjosti ali i da smanjimo utrošak energije, otvore smo postavili na istočnu i zapadnu fasadu postižući unakrsnu cirkulaciju vazduha, optimalnu izloženost sunčevoj radijaciji i zaštitu od dominantnih vetrova.“, objasnila je Milans.

Foto: Montse Zamorano
Foto: Montse Zamorano

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Foto: Montse Zamorano

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *