Kuća u vinogradima ujedno je i kancelarija za start-up kompaniju; Foto: Hertha Hurnaus
Svetski projekti

Kuća u vinogradima s kancelarijom za startap

Gotovo čitava konstrukcija kuće izvedena je od drveta, dok je i fasada obložena ovim prirodnim materijalom kako bi se bolje utopila u okruženje.

Rad od kuće? Odlično. Rad od kuće u vinogradu? Još bolje! Pozicioniranje objekta u samom središtu vinograda je namerno izvedeno, jer mlada firma WAC baš na ovom mestu i proizvodi prirodnu kozmetiku – od grožđa. Jedan od primarnih zahteva koje su klijenti uputili ateljeu Gitterle, koji potpisuje ovaj projekat, bio je da njihova porodična kuća ima kancelarijski prostor tako da mogu sve aktivnosti vezane za posao obavljati ne napuštajući dom.

Kancelarija je smeštena ka pristupnoj zoni placa dok je dnevni boravak kuće smešten na suprotnoj strani objekta.

Kuća je uklopljena u topografiju vinograda tako da su iz nje omogućeni pogledi na podunavski austrijski grad Krems, koji je deo svetske kulturne baštine, kao i na dvorac Durnstein.

Kancelarija startapa je orijentisana ka pristupnoj zoni placa, gde su pozicionirani zaseban ulaz i magacin, dok je dnevni boravak kuće smešten na suprotnoj strani objekta.

Prostrani prozori pružaju dosta prirodnog osvetljenja, kao i pogled na okolni vinograd.

Ekološki pristup gradnji

Konstrukcija i forma kuće oblikovani su u skladu sa poštovanjem strogih geometrijskih principa, a prilikom izvođenja korišćeni su ekološki građevinski materijali kako bi se ispoštovala životna filozofija klijenata.

Krov aneksa, koji služi za smeštaj prijatelja ili poslovnih partnera, osmišljen je kao zeleni ravni krov.

Gotovo čitava konstrukcija kuće je izvedena od drveta, izolacioni materijal je na bazi drvenih vlakana, a fasada kuće je takođe obložena drvetom.

Održivi sistemi

Da bi se uspostavio održivi sistem grejanja primenjena je toplotna pumpa, a krov aneksa, koji služi za smeštaj prijatelja ili poslovnih partnera, je dizajniran kao zeleni ravni krov.

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Fasade
Fasade
Fasade
Fasade
Presek
Presek

Foto: Hertha Hurnaus

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *