Šišarka uklopljena u okruženje; foto: Scott Burrows
Svetski projekti

Zgrada šišarka: Arhitektura prilagođena promenljivoj klimi

Desetospratni objekat visok 31,45 metara sadrži 15 stanova i dva dvospratna penthausa sa privatnim bazenima i terasama za ručavanje i zabavu na krovu.

Sa željom da se uklopi u okruženje i tako oda počast arhitektonskom pejzažu lokacije, koji je u velikoj meri ostao nepromenjen skoro tri decenije, ovu stambenu zgradu prvenstveno karakteriše neobičan dizajn.

Smeštena uz morsku obalu u mestu Burleigh Heads – predgrađu Gold Coasta, šestog po veličini australijskog grada – zgrada Norfolk predstavlja najnoviju lokalnu atrakciju, piše Designboom.

Arhitekti iz firme Koichi Takada Architects osmislili su objekat kao niz valovitih ploča preklopljenih jedne preko drugih, kako bi se strateški pružao hlad prostorima ispod ploča.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Klizna rešetka nudi privatnost ali i zaštitu od vremenskih uslova; foto: Scott Burrows

Penthausi sa privatnim bazenima i terasama

Inspirisani načinom na koji šišarka norfolškog bora štiti svoje seme, primenjena je klizna rešetka koja nudi i privatnost ali i zaštitu od vremenskih uslova.

Ploče svakog nivoa protežu se preko zastakljenih vertikalnih površina, formirajući prostrane terase. Zaobljene ploče zajedno sa vijugavim drvenim elementima fasade ističu organski dizajn zgrade.

Ovaj desetospratni objekat sadrži petnaest stanova i dva dvospratna penthausa sa privatnim bazenima i terasama za ručavanje i zabavu na krovu.

Svaki stan  ima prirodnu ventilaciju i adekvatan priliv sunčeve svetlosti; foto: Scott Burrows

Stambene jedinice okrenute ka severu imaju pogled na okean od 180 stepeni.

U zoni prizemlja smešteni su javni sadržaji, poput teretane, bazena i saune i iz ovih prostora se takođe može uživati u otvorenom pogledu na obalu i okean.

Fokus dizajna bilo je organizovanje prostora tako da se “uhvate” pogledi na okruženje i sve to uz korišćenje čistih formi i prirodnih materijala.

Stambene jedinice okrenute ka severu imaju pogled na okean od 180 stepeni, dok je svaki stan uređen tako da ima prirodnu ventilaciju i adekvatan priliv sunčeve svetlosti.

Prostor je organizovan tako da se “uhvate” pogledi na okruženje; foto: Scott Burrows

Povećana prirodna mekoća forme

Materijalnost objekta je zasnovana na okolnom pejzažu, te nijansama i teksturi peska, vode, drveća i neba.

Drveni podovi u stanovima vizuelno su povezani materijalom sa spoljašnjim prostorima, a omogućeno je i proširenje unutrašnjeg životnog prostora na balkone.

“Norfolkova prilagodljiva arhitektura odgovara promenljivoj klimi i obalskom okruženju koje se stalno razvija, a dizajnom kliznih drvenih paravana smo povećali prirodnu mekoću forme i obezbedili veću fleksibilnost za svaki stan”, rekli su iz Koichi Takada Architects.

Dizajnom kliznih drvenih paravana povećana je prirodna mekoća forme; foto: Scott Burrows

Foto-galerija

Šišarka uklopljena u okruženje; foto: Scott Burrows
Šišarka uklopljena u okruženje; foto: Scott Burrows

Fotografije: Scott Burrows

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Zoran

    Genijalština, šta drugo kazati.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *