Kuća nudi logična građevinska rešenja u odnosu na svoju izazovnu lokaciju; render: MADA Studio
Domaći projekti, Izdvojeno

Savremena verzija planinske kuće na Goliji specifične forme i dizajna

Kuća u Ivanjici za čije podizanje će se primeniti prednosti prefabrikovane gradnje modularnim drvenim panelima.

MADA Studio iz Beograda poznat je po brojnim kućama od kamena. No, ovog puta arhitekte su osmislile kuću od drvene konstrukcije specifične forme i dizajna.

Klijent je imao jednostavnu zamisao – da topliju polovinu godine provodi sam ili u društvu svoje supruge na porodičnom imanju nadomak Ivanjice.

„Kroz nekoliko razgovora i uvodnih skica, strpljivo smo zajedno došli do zadatka, a kasnije i rešenja koje je ponudilo odgovore na mnoga pitanja koja smo postavili i otvorili u hodu“, ističe Nikola Andonov iz MADA Studija.

Dve glavne vodilje u oblikovanju kako eksterijera, tako i enterijera bile su potpuno oslobađanje fasade i odvajanje noćne i dnevne zone. Ova dva postulata vodila su arhitekte ka rešenju koje svojim velikodušnim dimenzionim standardima odiše otmenošću.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Rešenju koje svojim velikodušnim dimenzionim standardima odiše otmenošću; render: MADA Studio

Površina parcele na kojoj se ovaj objekat od 166 kvadrata nalazi meri se u hektarima.

Ono što je čest slučaj za projekte u prirodi, ovog puta otišlo je u ekstrem. Površina parcele na kojoj se ovaj objekat od 166 m2 nalazi meri se u hektarima.

„Parcela je izrazito nepristupačna, te željenu privatnost nismo morali da postavimo među prioritete, budući da nam je već bila data. U tom smislu, imperativ je bio na kući koja nudi logična građevinska rešenja u odnosu na svoju izazovnu lokaciju, i kući koja svojim vlasnicima nudi brojne atmosfere u zavisnosti od doba dana ili godine“, ističe Andonov.

Veći deo okruženja čini bogat golijski pejzaž koji se u nekoliko planova nameće kao glavna vodilja pri orijentaciji i samom oblikovanju kuće.

„U hodu smo uspeli da ostvarimo nekoliko prostornih iznenađenja i senzacija koji se intenzivnije oslanjaju na neposredno okruženje sačinjenog od brojnih stabala višegodišnjeg drveća“, dodaje naš sagovornik.

Neposredno okruženje kuće sačinjeno je od brojnih stabala višegodišnjeg drveća; render: MADA Studio

Savremena verzija golijske kuće

Pored toga, svega nekoliko kuća razbacanih po okolnim brdima, pomoglo je autorima projekta da identifikuju i dimenzionišu ključne prostorije i njihove veze koje čine ovakvu kuću, kao i dvovodni strmi krov kao neizbežno rešenje u brdskim i planinskim predelima.

„Trenutak kada smo od lokalno-tradicionalnog rešenja i tumačenja, pristupili razgrađivanju sadržaja na činioce i njihovo rasipanje značilo je da smo dobili jednu savremenu verziju golijske kuće“, kaže Andonov.

Bitna uloga ulaznog bloka i njegovo preklapanje sa ostalim zonama pomogla je da se krajnje smanji polaritet između dnevne i noćne zone.

„Jednostavnim zaokretima cele kompozicije, otvorili smo brojne mogućnosti za ono čemu smo težili skoro od početka – nekoliko intimnih i prostora sklonim improvizaciji i uživanju“, dodaje beogradski arhitekta, uz napomenu da je u okviru kuće planiran i podrumski deo, ali se o njegovoj tačnoj ulozi i gabaritu još uvek odlučuje.

U okviru kuće planiran je i podrumski deo; render: MADA Studio

Autori su u najvećoj meri primenili prednosti prefabrikovane gradnje modularnim drvenim panelima.

Poštujući tradicionalno uspešnu proizvodnju montažnih kuća u ivanjičkom kraju, ali i uzimajući u obzir izazovnu poziciju i morfologiju terena na kome se kuća planira, autori su, gotovo bez dileme, u najvećoj meri primenili prednosti prefabrikovane gradnje modularnim drvenim panelima.

Najizazovniji deo kuće u konstruktivnom smislu, navodi Andonov, statički je rešen kao vrsta ravanske rešetke od drvenih fosni, opet uzimajući u obzie trenutnu situaciju na tržištu i probleme u pogledu logistike.

Prepoznatljivost kuće dolazi od paljenog drveta tehnikom Shou Sugi Ban; render: MADA Studio

Fasada od paljenog ariša

Kako bi kuću i njenu fasadu pripremili na izuzetno snežne zime i leta sa jakim suncem, a istovremeno je smestili u prijatan dijalog sa prirodnim okruženjem, arhitekti iz MADA Studija opredelili su se za fasadu od talpi ariša – prepoznatljivost kuće dolazi od drveta paljenog tehnikom Shou Sugi Ban, drevnom japanskom veštinom tretiranja drveta vatrom.

U pogledu stolarije, njena geometrija i odabir ramova proizašli su iz modularnosti i logike samih prefabrikovanih panela. Naglašene drvene vertikale zamišljene su kao dodatak ritmici i teksturi fasade, te njenog odnosa sa konstrukcijom trema.

Naglašene drvene vertikale kao dodatak ritmici i teksturi fasade; render: MADA Studio

Kadriranje pogleda

Unutrašnjost kuće odlikuju izrazita izdašnost prostora i jasnoća kako organizacije, tako i detalja. Pored toga, otvori na fasadi osmišljeni  su kao pažljivo birani kadrovi gledano iznutra.

Iako se drveni elementi kao rešenje nameću i u enterijeru, u igru se uvode i kvalitetni kompozitni i luksuzni pločasti materijali.

Sam nameštaj odabran je u paleti od klasika do rađenog po meri, dok celokupni utisak dopunjavaju impozantni kamin i prostrana kuhinja sa ostrvom u dnevnoj, a furnirani prohodni plakar i veliki krevet u noćnoj zoni.

Nameštaj je odabran u paleti od klasika do rađenog po meri; render: MADA Studio

Potpuno neočekivano, najveći izazov bilo je pronalaženje adekvatnog izvođača.

Na samom kraju, naš sagovornik nam je objasnio i koji su bili najveći izazovi u projektovanju i izvođenju ovog objekta.

„U svakom smislu i ne prvi put, rad na lokaciji koja nije nadohvat ruke znači dobru pripremu i još bolju komunikaciju. Potpuno neočekivano, najveći izazov bilo je pronalaženje adekvatnog izvođača“, kaže za Gradnja.rs Andonov i dodaje:

“Pored toga, usput smo naišli na nekoliko administrativnih i tehničkih poteškoća, za koje sa pravom verujemo da će se uskoro razrešiti i otvoriti nam put ka početku gradnje početkom sledeće građevinske sezone“.

Gradnja verovatno početkom sledeće građevinske sezone; render: MADA Studio

Foto-galerija

render:
render:
render:
render:
render:
render:
Kuća nudi logična građevinska rešenja u odnosu na svoju izazovnu lokaciju; render: MADA Studio
Kuća nudi logična građevinska rešenja u odnosu na svoju izazovnu lokaciju; render: MADA Studio
render:
render:
render:
render:
render:
render:

Grafički prilozi

Osnova
Osnova

Faktografija

 • Naziv objekta: Kuća u Sveštici
 • Mesto: Ivanjica, Srbija
 • Autori: MADA studio
 • Autorski tim: Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović
 • Godina projektovanja: 2021.
 • Godina izgradnje: 2022.
 • Površina: 166 m2
 • Spratnost: prizemlje
 • Renderi: MADA studio

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. lovac

  Nista gluplje na svetu nije prikazano.
  Planinska kuca je nesto drugo…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *