Stvarno je prosta… ali lepa.
Građevinarstvo, Izdvojeno

Prosta kuća: Prefabrikovani slovenački dom koji štedi energiju

Tradicionalne seoske kuće s krovom na dve vode dobile su novu, savremeniju konkurenciju.

Kuća zvana Prosta kuća sagrađena je u pastoralnom krajoliku gradića Radovljica u Sloveniji za svega nekoliko dana. Studio Scapelab osmislio je prefabrikovanu drvenu kuću koja dizajn crpi iz tradicionalnih seoskih slovenačkih kuća. Iako sve deluje prosto i jednostavno ova kuća krije mnogo toga više nego što se vidi na prvi pogled.

seoska-kuca-slovenija-2

Zahvaljujući povoljnoj orijentaciji ali i dobro osmišljenom fasadom, u kući nikada nije previše toplo niti previše hladno.

Kuća je konstruisana od prefabrikovanih drvenih nosača dok su na krov stavljeni solarni paneli koji značajno smanjuju račun za struju. Zahvaljujući povoljnoj orijentaciji ali i dobro osmišljenom fasadom, u kući nikada nije previše toplo niti previše hladno.

seoska-kuca-slovenija-4

Zanimljivo je da ova kuća nema klasične prozore. Ipak, prirodno svetlo i svež vazduh ulazi preko otvora i razmaka između panela. Ukoliko ukućani žele da uživaju u pogledu, mogu da otvore vrata na terasama koje su pozicionirane na južnim i severnim stranama kuće.

seoska-kuca-slovenija-3

Kuća s dvovodnim krovom ima veoma čistu i jednostavnu geomteriju koja je dodatno akcentovana izborom materijala za fasadu i za krov. Naime, fasada je napravljena u kombinaciji drvenih panela koji su postavljeni horizontalno i panela od cinka koji su na krovu postaljeni vertikalno.

seoska-kuca-slovenija-6

Zahvaljujući tehnici prefabrikacije, konstrukcija ove kuća podiže se veoma brzo – za svega nekoliko dana.

seoska-kuca-slovenija-5 seoska-kuca-slovenija-7

Pogledajte i prefabrikovanu kuću koja se sama napaja električnom energijom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *