Tradicionalne seoske kuće s krovom na dve vode dobile su novu, savremeniju konkurenciju.

Kuća zvana Prosta kuća sagrađena je u pastoralnom krajoliku gradića Radovljica u Sloveniji za svega nekoliko dana. Studio Scapelab osmislio je prefabrikovanu drvenu kuću koja dizajn crpi iz tradicionalnih seoskih slovenačkih kuća. Iako sve deluje prosto i jednostavno ova kuća krije mnogo toga više nego što se vidi na prvi pogled.

seoska-kuca-slovenija-2

Kuća je konstruisana od prefabrikovanih drvenih nosača dok su na krov stavljeni solarni paneli koji značajno smanjuju račun za struju. Zahvaljujući povoljnoj orijentaciji ali i dobro osmišljenom fasadom, u kući nikada nije previše toplo niti previše hladno.

seoska-kuca-slovenija-4

Zanimljivo je da ova kuća nema klasične prozore. Ipak, prirodno svetlo i svež vazduh ulazi preko otvora i razmaka između panela. Ukoliko ukućani žele da uživaju u pogledu, mogu da otvore vrata na terasama koje su pozicionirane na južnim i severnim stranama kuće.

seoska-kuca-slovenija-3

Kuća s dvovodnim krovom ima veoma čistu i jednostavnu geomteriju koja je dodatno akcentovana izborom materijala za fasadu i za krov. Naime, fasada je napravljena u kombinaciji drvenih panela koji su postavljeni horizontalno i panela od cinka koji su na krovu postaljeni vertikalno.

seoska-kuca-slovenija-6

Zahvaljujući tehnici prefabrikacije, konstrukcija ove kuća podiže se veoma brzo – za svega nekoliko dana.

seoska-kuca-slovenija-5 seoska-kuca-slovenija-7

Pogledajte i prefabrikovanu kuću koja se sama napaja električnom energijom.