Materijali

Pepeo umesto cementa: Nova molekularna receptura za beton koja čuva prirodnu okolinu

Iako spada u jedan od najčešće korišćenih građevinskih materijala na planeti, cement zapravo nije baš prijateljski naklonjen prema njenom okruženju. 

Iz tog razloga naučnici već godinama traže novu ekološku metodu proizvodnje betona, a istraživači iz Univerziteta u Vašingtonu do sada su prišli najbliže rešenju. Pored toga što se njihov beton razlikuje po formi, pri njegovoj proizvodnji se koristi jedan zagađivač – pepeo od uglja. Iako se on odavno koristi u građevinskoj industriji i proizvodnji betona, nova naučna dostignuća stavljaju pepeo od uglja ponovo u fokus.

Kao što je poznato, beton se dobija mešanjem cementa sa vodom i šljunkom. Međutim, pri proizvodnji cementa dolazi do izuzetno jakog emitovanja gasova sa efektom staklene bašte, a smatra se da ono predstavlja oko 5% svih emisija na zemlji. Pepeo uglja je fina zrnasta, praškasta čestica koja ostaje nakon paljenja uglja, i uznemirujuće je da čak tri četvrtine pepela završi na deponiji budući da samo po sebi nije upotrebljivo.

Glavni sastojak pri proizvodnji betona je cement – veliki zagađivač prirodne okoline.

Ovaj postupak hemijskog vezivanja rezultuje neorganskim polimernim mrežama koje su mnogo izdržljivije nego kod cementa.

No, molekularni inženjeri sa Univerziteta u Vašingtonu su u tome videli poseban izazov i konačno pronašli način da preurede atome i molekule unutar pepela. To su učinili uz pomoć grafen oksida, nedavno otkrivenog nanomaterijala. Poboljšani pepeo uglja se potom stavlja u rastvor sa hemijskim aktivatorima poput natrijum-silikata (tečno staklo) i kalcijum-oksida, koji se već koristi u proizvodnji cementa. Ovaj postupak hemijskog vezivanja rezultuje neorganskim polimernim mrežama koje su mnogo izdržljivije nego kod cementa.

Kroz cement koji se pravi na ovaj način može da prođe i voda, pa samim tim ima potencijal da dopuni podzemnu vodu iz pukotina zemlje, peska i stena. Na taj način bi moglo da se obezbedi preko 189 miliona litara vode dnevno za poljoprivredne potrebe. Inače, nedostatak podzemnih voda takođe je čest problem u SAD.

Uskoro će se ovaj koncept staviti na test. Kako piše Popular Mechanics, najavljeni su prvi eksperimentalni građevinski radovi sa ovim materijalom.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *