Do novog izgleda kupatila za jedan dan! Foto: Unapizcadehogar.com
Izvođenje, Materijali

Kako se farbaju pločice i koliko to košta

Želite osvežen izgled kupatila, a da ga ne morate celog lupati? Najbrži i najpovoljniji način jeste da ofarbate stare pločice! Pogledajte kako da sami, bez bez majstora u kući, za jedan dan osvežite kupatilo.

Stare, požutele, zamašćene, ogrebane pločice s fugama koje nikako ne možete da ušminkate, iako ih redovno perete, mogu ponovo da budu lepe i čiste kao prvog dana kada ste ih postavili.

Farbanjem pločica možete da odaberete nijansu koju ste oduvek želeli u svojem kupatilu. Boje koje se koriste za pločice su potpuno pokrivne, perive i otporne na jake deterdžente, a u sebi sadrže i komponentu koja sprečava pojavu buđi, što je neophodno za prostorije poput kupatila i kuhinje.

Izgled kupatila pre i posle farbanja pločica. Farbanje može da se radi i preko reljefnih pločica; Foto: Unapizcadehogar.com

Boje koje se koriste za farbanje pločice su potpuno pokrivne, perive i otporne na jake deterdžente, a u sebi sadrže i komponentu koja sprečava pojavu buđi.

Postoje dva različita seta: za farbanje zidnih i za farbanje podnih pločica. Postupci pripreme i nanošenja su takođe različiti, jer podne pločice zahtevaju visoku otpornost na habanje, kako ne bi došlo do guljenja farbe, čega se svi plaše.

Farbanje zidnih pločica

Za farbanje zidnih pločica možete koristiti se prajmer Tikkurila Otex i boja Luja 20. S jednom litrom Otex prajmera možete preći do 8m2, a litrom boje Luja 20 prelazi se 10-12m2. Način farbanja je prilično jednostavan i nije vam neophodan majstor i ako ste pedantni, možete da ovo uradite sami.

Na početku zidne pločice moraju da se operu jačim abrazivnim sredstvom (npr Cif). Nakon čišćenja, nanosi se sloj prajmera, a sutradan sloj boje. Potrebno je oko 24h da se boja osuši.

S obzirom na to da je boja vrlo pokrivna, dovoljan je jedan sloj prajmera i jedan sloj boje. Ako vam naravno ostane boje, možete naneti još jedan sloj nakon što se prvi osuši.

Koristite valjak koji ostavlja glatku površinu (na primer brend Anza) dok četku samo za manje pristupačna mesta, na primer, uglove.

Izgled kupatila pre i posle bojenja pločica; Foto: Auto Duga

Farbanje podnih pločica i kade

Za farbanje podnih pločica i kade možete da koristite set kojeg čine litra bele boje (Temadur 20) s herterom i razređivačem. Set je dovoljan za 5 m2 podnih pločica ili da kadu pređete dva puta. Za razliku od zidnih, podne pločice morate da namažete u dva sloja.

Za nanošenje se preporučuju Anza valjci i četke (za manje pristupačna mesta) za ekstra glatke površine. Tom prilikom ne ostaju nikakvi tragovi nanošenja, što je veoma važno za savršen rezultat ofarbane keramike.

Nakon čišćenja podne keramike, podne pločice i kada prvo se prešmirglaju površinski šmirglom granulacije P180. Zatim se prebrišu odgovarajućim razređivačem. Nakon ovoga se maže prvi sloj boje, pa za 3-4h kada je suvo na dodir, nanese se i drugi sloj boje.

Neke od nijansi farbe za bojenje pločica

Dugotrajno rešenje

Ne preporučuje se kvašenje poda i kade prva tri dana, a nakon toga se normalno koristi, pere i održava.

Kao pokazatelj koliko je ova boja otporna, u firmi AutoDuga ističu da se javljaju kupci koji su farbali pre 4-5 godina, i dalje sve stoji netaknuto.

Pre i posle; Foto: interiorsdesignblog.com

Koliko košta farbanje pločica

Za oko 2.500 din možete da dobijete novi izgled kupatila. U ovu cenu uračunato je farbanje poda kupatila površine od oko 5m2 ili zidnih pločica površine od oko 10-12m2.

Sav potreban materijal, boje i alat za vaše osveženo kupatilo, kuhinju ili terasu možete poručiti od firme Auto Duga, a boju možete odabrati preko online ton karte. Proizvodi za farbanje pločica se mogu poslati i na kućnu adresu.

Foto: Unapizcadehogar.com, Auto Duga, interiorsdesignblog.com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Vojko

  Zanimljiva opcija…
  A da li postoji način da se oboji i plastična kada?

 2. Irena

  Da li moze da moze da se farba pent zumom, kompresorom?

 3. Ljubomir

  Da li se sa farbom za kadu Temadur 20 mogu farbati drvena vrata od kupatila?

 4. Branko miljanic

  Moze sa auto lakom . Lijepo ispadne, nije skupo I za prvu pmoc je dobro…. Ova boja je top, super je… Ovo ce sad biti dosta trazeno …
  Cijena kolika je???

 5. Branko miljanic

  Sad sam vidio cijenu,, super je…
  Povoljno stavrno. I stvarno moze svako da uradi sam….. Da vas niko sa cijenema „za ruke“ na klepa po usima.

 6. Milica

  Dobro vece. Kako mogu da se naruce boje za plocice?

  1. Sonja Brstina

   U tekstu je navedeno gde ih možete poručiti

 7. Vesic Sladjana

  Koliko bi kostalo 22m2 zidnih i 5m2 podnih

 8. Vesic Sladjana

  Koliko bi koštalo oko 24 kvadrata zidnih i 5 kvadrata podnih

 9. Mitra

  Potreban mi je majstor za farbanje pločica u kupatilu. Molim kontakt jer ga na vašem sajtu nisam pronašla.
  Hvala na event.odgovoru i svako dobro.
  M.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *