Novi materijal selektivno blokira toplotu sunca bez blokiranja njegove svetlosti; Foto: Unsplash
Materijali

Prozori od hidrogel stakla propuštaju više svetlosti i manje toplote

Vreme je za revoluciju stakla! Prozori sa hidrogel premazom debljine od samo nekoliko milimetara smanjuju unutrašnju temperaturu i do 3,5 °C.

Nakon što nas je leto na izmaku propisno preznojilo, mnogi ljudi širom sveta razmišljaju o boljim načinima za hlađenje zgrada.

Istraživači u Kini sada su testirali prozore prozore sa hidrogel staklom, materijalom koji može selektivno da smanji sunčevu toplotu bez blokiranja njegove svetlosti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nepoželjne osobine običnog stakla

Obično staklo je dizajnirano da omogući vidljivom svetlu da prođe i osvetli prostoriju, ali njegove osobine u vezi infracrvenog svetla – koju osećamo kao toplotu – manje su poželjne.

Staklo propušta blisko infracrveno zračenje sunčeve svetlosti, istovremeno sprečavajući da srednjetalasna infracrvena svetlost izađe iz prostorije, što dovodi do zagrevanja zgrade.

Leti ta zagušljiva vrućina tera ljude da češće uključuju klima-uređaj, što rezultira većom potrošnjom energije, piše New Atlas.

Hidrogel premaz debljine od samo nekoliko milimetara preko stakla je dizajniran da reflektuje više bliske infracrvene svetlosti spolja.

Da bi pokušali da se suprotstave tom problemu, naučnici sa Univerziteta Vuhan eksperimentisali su sa novim materijalima za prozore koji različito reaguju na svetlost.

Hidrogel premaz debljine od samo nekoliko milimetara preko stakla je dizajniran da reflektuje više bliske infracrvene svetlosti spolja i omogući više srednjetalasnog infracrvenog svetla da izađe napolje, a da pritom prozor ostane jednako providan za vidljivu svetlost.

Ideja je da fotoni vidljive svetlosti mogu prodreti preko jedan metar u vodu, dok fotoni u bliskom infracrvenom delu spektra mogu da prodre samo nekoliko milimetara. Pošto su hidrogelovi uglavnom napravljeni od vode, to ih čini korisnom, selektivnom barijerom.

Dijagram koji ilustruje svojstva novog hidrogel stakla; Ilustracija: Jia Fu, Chunzao Feng, Yutian Liao, Mingran Mao, Huidong Liu i Kang Liu

Čak 96% infracrvene svetlosti u svemir

Tokom testiranja, tim je otkrio da hidrogel staklo emituje čak 96% infracrvene svetlosti direktno u svemir, pošto ove talasne dužine ne blokira atmosfera. Ovo bi pomoglo da unutrašnjost zgrade bude hladnija.

Važno je istaći da hidrogel staklo ne izgleda tamnije od običnog stakla – u stvari, ono propušta malo više svetlosti. U zavisnosti od debljine sloja hidrogela, propuštalo je do 92,8% vidljive svetlosti u prostoriju, u poređenju sa 92,3% za obično staklo.

Senzori su pokazali da su hidrogel stakleni prozori smanjili unutrašnju temperaturu i do 3,5 °C.

Tim je testirao performanse hidrogel stakla na maketama kuća dimenzija 20 x 20 x 20 cm, sa debelim izolovanim zidovima i jednim velikim prozorom. Senzori su pokazali da su hidrogel stakleni prozori smanjili unutrašnju temperaturu i do 3,5 °C.

Tim kaže da bi ovaj materijal mogao pomoći u smanjenju potrošnje energije za hlađenje, što bi koristilo i životnoj sredini i novčanicima potrošača.

Hidrogelovi su takođe uobičajeni i jeftini, tako da bi trebalo da budu relativno jednostavni za uvođenje, što bi im moglo dati prednost u odnosu na druge, složenije pametne prozore.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *