Od stare bolnice nastala moderna zgrada za 21. vek
Građevinarstvo, Izdvojeno

Kako su betonski balkoni ulepšali staru zgradu i podigli vrednost celom kvartu

U centru Berlina nikao je novi rezidencijalni objekat na temeljima… pardon, na fasadi stare bolnice!

Iako prestonica Nemačke spada u jeftinije gradove za život, kao i ostatku ove prosperitetne zemlje cene nekretnina rastu zajedno sa sve većim brojem stanovnika i njihovim potrebama… da žive usred centra. Podaci govore da će broj stanovnika u Berlinu porasti za 7,5 posto do 2030. godine što znači da će tada u gradu živeti skoro 300.000 ljudi više.

Kako bi se izašlo u susret sve većoj većoj jagmi za stambenim prostorom, projekti pretvaranja napuštenih objekata u stambene zgrade su veoma učestali. Međutim, ovaj primer je posebno interesantan zbog načina izvođenja koji je pravo malo građevinsko remek-delo. Naime, na fasadu stare bolnice nakačeni su prefabrikovani betonski balkoni koji ne samo da su učinili stanove lepšim i prostranijim već su i zgradu učinili vizuelno atraktivnom.

Prefabrikovani betonski balkoni montirani su na licu mesta; foto: Schöck Bauteile GmbH

Fasada stare bolnice nadgradi prefabrikovanim betonskim elementima koji su montirani na licu mesta.

Fantastičan projekat, kojeg potpisuje GRAFT architects, predvideo je da se, za početak, ukloni krov na bolnici zatvorenoj 2000. godine i umesto njega podignu dva sprata. Onda je na red došao korak čija je inspiracija došla iz okolne blokovske gradnje. Kubične forme protezale su se duž celu ulicu pa se rešenje horizontalne nadgradnje sam nametnuo. Tako je odlučeno da se fasada stare bolnice nadgradi prefabrikovanim betonskim elementima koji su montirani na licu mesta. Naravno, ova montaža je podrazumevale ozbiljne pripreme po pitanju konstrukcije, odnosno, statičke stabilnosti objekta ali i termičkih karakteristika čime bi se osigurala energetska efikasnost klase A.

Jednim udarcem, dve muve

Problem je rešen Schöck Isokorb EXT, elementom nemačke kompanije Schöck Bauteile koji je jednim potezom rešio oba problema. Naime, Schöck Isokorb EXT je noseći izolacioni element koji se ugrađuje na konzolnim betonskim pločama kao što su one na balkonima. Zahvaljujući ugrađenoj armaturi, element prihvata momente savijanja kao i sile smicanja ali ono što je njegova ključna karakteristika jeste da minimalizuje termičke mostove što dovodi do značajnih energetskih ušteda. Ovaj element omogućio je kačenje balkona na zgradi putem konzolnih ploča bez bojazni da će se toplota iz unutrašnjosti prenositi napolje, a u isto vreme obezbedio je i stabilnost celog konstruktivnog sklopa. Više o ovom elementu možete pročitati ovde.

Schöck Isokorb - noseći element sa termoizolacionim karakteristikama
Schöck Isokorb - noseći element sa termoizolacionim karakteristikama
Detalj kačenja
Detalj kačenja

 

Inženjerstvo 21. veka

Rezultat je zgrada u centru Berlina od 217 kvalitetnih stanova i 25.000 kvadrata sa razigranom fasadom koja izgleda kao da je sagrađena u 21. veku, iako je podignuta još 1912. godine. Arhitekte su primenom inovativnih građevinskih metoda uspele ne samo da se novim rešenjem prilagode okruženju, već i da u njega unesu dodatnu energiju zahvaljući kojoj će porasti vrednost čitavog kvarta.

Dodavanjem balkona, dobijeni su prostrani i svetli stanovi; foto: Paragon Apartments

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *