Ne može ništa da prođe bez nje: Sagrada Familia
Arhitektura

7 nezavršenih svetskih čuda: Najpoznatije građevine od kojih se (nikada nije) odustalo

Nikada završeni građevinski objekti imaju, kako im i samo ime kaže, vrlo dugu istoriju. 

Gledajući nekoliko vekova unazad, možemo nabrojati više desetina veoma ambicioznih objekata koji nikada nisu do kraja završeni, a takva praksa aktuelna je i danas. Ovom „fenomenu“ doprinose brojni faktori u koje se ubrajaju loše iskalkulisani budžeti, odustajanje investitora, kao i brojni smrtni slučajevi i drugi ljudski faktori koji su uticali na tok gradnje. No, koji god razlog bio, ovakvi projekti ne prestaju da nas fasciniraju, te u nastavku predstavljamo neke od najpoznatijih.

 

1. Sagrada Familia, Barselona

Impresivna Gaudijeva građevina jedna je od najvećih atrakcija u Barseloni iako još uvek nije sagrađena do kraja. Radovi na crkvi počeli su davne 1882. godine, a najavljeno je da će se dovršiti do 2026. godine – što će se poklopiti sa stogodišnjicom od smrti slavnog katalonskog arhitekte. Gaudijev istančani stil reprodukovaće se tehnikom 3D štampanja što će znatno ubrzati finalizaciju radova.

Sagrada Familia bi trebala da bude gotova 2026. godine. Držimo im fige!

 

2. Palata Sovjeta, Moskva

Početkom tridesetih godina prošlog veka Rusima je teško padalo to što baš Francuzi imaju Ajfelov toranj kao najvišu građevinu u Evropi, pa su oni rešili da naprave svoju – još raskošniju, veću i monumentalniju. U pitanju je bila zgrada vrhovnog suda koja je trebalo da ide oko 415 metara u visinu, a kada bi se na vrh stavila ogromna Lenjinova statua, zgada bi bila viša i od Empire State Buildinga u Njujorku. No, radovi na ovoj neoklasicističkoj piramidi su stali ubrzo nakon što su počeli, a od celog projekta se odustalo po završetku Drugog svetskog rata.  Temelji zgrade su uskoro prenamenjeni u veliki javni bazen koji je trajao od 1958. do 1994. godine, a trenutno se koriste za izgradnju Hrama Hrista Spasitelja, koji se nekada davno nalazio baš na tom mestu.

Staljinov neostvareni san: Palata Sovjeta kao najviša zgrada na svetu; foto: Ilya Ilusenko via Wikimedia

 

3. Katedrala u Sijeni

Deo ove gotičke katedrale koji i danas stoji u Sijeni je sagrađen 1348. godine, ali ostatak grandioznog projekta nikada nije dovršen jer se iste godine po gradu raširila smrtonosna kuga. Međutim, i ovako nedovršena crkva izgleda i više nego impresivno i predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju.

Smrtonosna kuga sprečila je završetak ove katedrale u Sijeni

 

4. Nacionalni ratni spomenik u Škotskoj

Jedan od najpopularnijih spomenika u Škotskoj posvećen je borcima i mornarima palih za vreme napoleonskih ratova originalno je trebalo da bude masivna građevina u stilu grčkog Partenona, ali se zbog manjka finansijskih sredstava od toga odustalo. Spomenik sa 12 stubova je jedino što je ostalo od originalnih planova, što ne sprečava brojne turiste da posete ovaj lokalitet jer se sa tog mesta prave odlične fotografije.

Nacionalni ratni spomenik u Škotskoj sada je sjajna scena za Instagram

 

5. Hotel Ryugyong u Pjonjangu

O tome šta je sve pošlo naopako pri izgradnji ovog čudnovatog hotela nema puno informacija, baš kao što je i karakteristično za Severnu Koreju. Šta će hotel od 105 spratova u zemlji koja je praktično zatvorena za ostatak sveta još manje nam je jasno, pa smo ga tako uvrstili i na listu od 10 preskupih i nepotrebnih zgrada na svetu. Futurističku piramidu osmislile su arhitekte iz Severne Koreje i od nje napravile praznu betonsku školjku koju su kasnije popunili investitori iz Egipta. Da li se hotel danas koristi u bilo kojem svojstvu, u koju namenu i da li će ikada zvanično biti otvoren nije poznato.

Hotel u Severnoj Koreji… koja turistima ne dozvoljava ulazak; foto: Raphael Oliver

 

6. Davidova vrata, Karakas

Davidova vrata u Venecueli je prvobitno trebalo da predstavljaju veliki finansijski centar, ali je zbog velike ekonomske krize u toj zemlji 1994. godine gradnja potpuno obustavljena nakon četiri godine rada. Nedovršena zgrada je u narodu ponela ime njenog glavnog investitora Davida Brillembourga. Početkom dvehiljaditih vlasti su donje spratove zgrade iskoristile za konstrukciju socijalnih stanova, te je u jednom momentu u Davidovim vratima živelo preko 5.000 stanovnika. Građevina se pojavila  u jednoj od ključnih epizoda TV serije Homeland, a 2012. su Urban Think Tank, Justin McGuirki i Iwan Baan su u njoj napravili dokumentarac nagrađen na tadašnjem bijenalu u Veneciji.

Davidova vrata i dalje nezavršena i neuseljena; foto: Wikipedia

 

7. Alai Minar, Delhi

Hram Alai Minar trebalo je da bude deo kompleksa Kutub minareta koji čine čine ruševine drevnih hinduističkih hramova (detalj sa slike). Skoro svi oni su uništeni kako bi se njihovo kamenje iskoristilo za izgradnju islamskog kompleksa s velikim tornjem u Delhiju. Zamišljeno je da Alai Minar bude najviši hram u kompleksu sa ukupno 73 metra, ali se od gradnje odustalo nakon smrti njenog ktitora, sultana Ala-Ud-Din Haldžija.

Smrt glavnog investitora sprečilo je izgradnju ovog hrama u Delhiju

Izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *