Revistas, libros, editoriales y catálogos donde ha publicado el fotógrafo de arquitectura David Frutos
Izdvojeno, Svetski projekti

Bečki limuni: Ovo su novi vizuelni reperi 23. bezirka

Ovo je priča o projektu u kojem su ograničenja postala inspiracija.

Arhitekte biroa PLAY studio + YES studio potpisuju projekat novog stambenog bloka u bečkom 23. bezirku. Kako navode projektanti, posao u početku nije bio veoma inspirativan jer je zadatak bio uklopiti se u plac čije karakteristike diktira infrastrukturna noćna mora. Ipak, pravilo je da se iz teških situacija rađaju ili promašaji ili katarze. U ovom slučaju, reč je o onom drugom.

Plac od partljaka

Zadatak koji se stavio pred arhitekte zvao se „Dealing with Infrastructures“ (Izboriti se sa infrastrukturom, slobodan prevod sa eng.). I zaista, trebalo se nekako izboriti sa trougaonim placem smeštenim na kraju grada kojeg okružuju velike saobraćajnice, a pritom ga ne seče samo nadzemna železnica već i srednjenaponski energetski vod. Kako navode arhitekte, ovo je zapravo bio „plac od partljaka koji je nekako trebalo dovesti nameni“.

Pozicija novog stambenog bloka

Plac na kraju grada seku nadzemna železnica i srednjenaponski energetski vod, a okružuju ga opterećene saobraćajnice.

 

Lokalitet je zapravo nudio brojne mogućnosti koje su tek trebale biti otkrivene. Za početak, iskorišćen je potencijal stanice Perfektastrasse i okruženja koje Bečlije u vožnji metroom na liniji U6 već dobro znaju. Pošto na ovom mestu nije bilo prepoznatljive arhitekture, projektanti su osmislili zanimljive stambene strukture koje su okrečili u živopisne boje. Zahvaljujući jarkom koloritu, naselje su već prozvali Bečkim limunima.

Bašte na krovovima

Drugi potencijal koji je plac nudio jeste odsustvo bilo kakvih zgrada sa druge strane pruge. Stoga stanovi na višljim spratovima imaju sjajan pogled na centar grada.

Treći potencijal bio je mali zadati procenat izgrađenosti zahvaljujući kojem su zgrade prodisale. Podignuto je veliki park, zasađeno je drveće, a to čak nije sve zelenila. Na krovovima zgrada napravljene su bašte u kojima stanari mogu gajiti poljoprivredne kulture za svoje potrebe.

Stanovanje u novom stambenom naselju organizovano je u dvospratnim zgradama ili u četiri sedmospratne kule.

Svaka zgrada okrečena je u limun žutu boju zbog čega su brzo postale novi vizuelni reper 23. bezirka.

Foto: David Frutos

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *