Aktuelno, Kolumna

Prva izložba Ženskog arhitektonskog društva

Ovom izložbom skreće se pažnja na položaj žena u arhitektonskoj struci koje su u neravnopravnom položaju u odnosu na svoje muške kolege.

Nakon izložbe „Njen krug“, na temu žena u arhitekturi, koju su tokom leta 2016. godine realizovali arhitekte Milena Zindović, Andrea Tamaš Dačić i Ivan Stanojev, pojavila se ideja o osnivanju prvog udruženja žena arhitekata u Srbiji. Do kraja te godine ova ideja je sprovedena u delo, a njihova prva aktivnost u 2017. godini bila je da javnosti predstavi svoje članove i njihova profesionalna postignuća.

https://www.facebook.com/udruzenjeZAD/photos/a.1957570697803529.1073741829.1897572040470062/2009739295920002/?type=3&theater

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 70% studenata čine devojke koje se nakon završenih studija „izgube“ u praksi ili se usled porodičnih i drugih okolnosti povuku iz svere arhitekture.

– istakla je vanredna profesorka Aleksandra Đukić.

 

U petak 17. marta svečano je otvorena prva izložba Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) u Mikser hausu. Javnosti se prezentovalo 50 uglednih žena arhitekata, na panoima sa projektima, naučnim radovima i drugim profesionalnim aktivnostima, koje će za javnost biti prezentovani do 24. marta.

Poziv na Prvu izložbu Ženskog arhitektonskog društva

Ovom izložbom se još jednom skreće posebna pažnja na položaj žena u arhitektonskoj struci, koje su još od prve žene arhitekte, Jelisavete Načić, u neravnopravnom položaju u odnosu na svoje muške kolege. Iako je njihovo prisustvo u struci znatno unapređeno nakon Drugog svetskog rata sa nekoliko ključnih figura u državnim projektnim biroima, poput Milice Šterić, za ženski deo struke tek od nedavno javnost počinje da saznaje.

Žene preduzetnice

Posebno je važna činjenica, koju je na otvaranju izložbe naglasila vanredna profesorka Aleksandra Đukić, da 70% studenata čine zapravo devojke, koje se nakon završenih studija „izgube“ u praksi ili se usled porodičnih i drugih okolnosti povuku iz svere arhitekture. Ništa manje važna informacije jeste da se Arhitektonski fakultet u Beogradu može pohvaliti sa nastavnim osobljem koji u dobroj meri čine žene, što je značajna promena od pre 20 ili 30 godina kada su jedva ostajale na pozicijama asistenata. Naravno, koleginice su znatno brojnije u institutima i projektnim biroima, što je bilo nezamislivo pre Drugog svetskog rata.

https://www.facebook.com/udruzenjeZAD/photos/a.1957570697803529.1073741829.1897572040470062/2009739225920009/?type=3&theater

Polje privatnih projektnih biroa takođe počinje da osvaja nežniji pol. Sve je više žena preduzetnica, koje samostalno ili uz pomoć svojih kolega, a neretko i partnera, osnivaju i vode projektne kompanije.

Bilo da se bave naučno-istraživačkim radom i rade kao predavači na fakultetima ili arhitektonskom praksom i rade u projektnim biroima, ne smemo nikada zaboraviti da su one u isto vreme u većini slučajeva supruge i majke. A tom stepenu multiaktivnosti nije dorastao ni jedan muškarac.

Odajmo im za početak priznanje posetom i razgledanjem ove izložbe, a zatim i otvaranjem vrata za što veće prisustvo u struci.
[accordion title=“O autoru teksta“ close=“0″]marko-stojanovicMarko Stojanović, diplomirani istoričar umetnosti, vlasnik je jedinstvenog showrooma Shamliza u Beogradu. Aktivno se bavi temama arhitekture i urbanizma u glavnom gradu.[/accordion]

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dimitrije

    Postoji li Musko Arhitektonsko Drustvo?
    Kakav apsurd.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *