Aktuelno

Arhitekta na zglobu: Ovih 6 ručnih satova dizajnirali su dobitnici Prickerove nagrade

Pogledajte unikatne modele satova dizajniranih od strane svetski poznatih arhitekata kao što su Tadao Ando, Frank Gehry i Alvaro Siza.

Brojne arhitekte upustile su se u sferu dizajniranja ručnih satova, ali baš ovih šest modela se razlikuje po tome što iza njihovog dizajna stoje dobitnici prestižne Prickerove nagrade – što je odličje ravno Oskaru u arhitekturi. Među njima našli su se slavne arhitekte kao što su Tadao Ando, Frank Gehry i Alvaro Siza.

Pogledajte kako izgledaju njihove kreacije… koje možda i možete da priuštite za razliku od njihovog angažmana za vašu kuću.

Srodni članci na portalu Gradnja:

LeBond Souto de Moura

Portugalski arhitekta Eduarda Souto de Moura dizajnirao je minimalistički sat za brend LeBond, a specifičnost sata je u tome da je njegov brojčanik rotiran za trideset stepeni.

Kako arhitekta objašnjava, ideja mu je bila da broj 12 postavi na tradicionalno mesto broja 1, kako bi pružio „novu interpretaciju poznatih stvari“ i stvorio optimalni ugao gledanja za onoga ko nosi sat.

 

Serpenti Tuboga x Tadao Ando

Dizajniran za Bulgari, Tadao Andov sat je stvoren kao dodatak opsegu dragulja brenda Serpenti. „Tadao Ando poseduje retku kreativnost, inspirisanu prirodom i njenim prolaznim karakterom. Uklapanje sa Serpenti bilo je instinktivno.“, istakao je Fabrizio Buonamassa Stigliani, izvršni direktor za kreaciju proizvoda u Bulgariju.

 

Tambour de Genève Sapphire Frank Gehry

Poslednji sat dizajniran od strane Frenka Gerija kreiran je za luksuzni brend Luj Viton. Ovaj transparentni sat bio je inspirisan njegovom arhitekturom, a posebno oblicima jedra na zgradi Fondacije Luj Vitona u Parizu.

Talasasto kućište sata, brojčanik, kruna, veze za narukvicu i brojčanik su izrađeni od jednog komada safira.

 

Lebond Siza

Portugalski arhitekta Alvaro Siza takođe je bio inspirisan jednom od svojih zgrada, kako bi dizajnirao sat za LeBond.

Ovaj sat ima kvadratni oblik koji je inspirisan kompleksom bazena Leca u Portugalu, dok kazaljke sata podsećaju na minimalističke znakove za toalet koje se mogu videti u ovom rekreacionom kompleksu.

 

Cauny X Siza

Siza je takođe dizajnirao i ručni sat zajedno sa direktorom Caunyja, koji je ovaj model opisao kao „sat koji izgleda kao sat“. Sat je izrađen sa supertankim kućištem, čeličnim obručem, safirnim staklom i kožnom narukvicom.

 

Rafael Moneo x Cauny

Još jedan sat direktno inspirisan arhitekturom, koji je dizajnirao španski arhitekta Rafael Moneo, a kao referenca bio je sat na stanici Atocha u Madridu.

Kako Moneo navodi, i ručni sat i sat na zgradi sadrže izdužene i tanke rimske brojeve „koji podsećaju na drevne sunčane časovnike i snažno definišu brojčanik“.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Yrraf

    Ovaj poslednji ima da se kupi kod Kineza na Konjarniku. 🙂

    1. Igor Conić

      Jel? Znaci da je dizajn uspeo 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *