Japanski arhitekta Riken Jamamoto; Foto: Courtesy of Tom Welsh (www.pritzkerprize.com)
Aktuelno, Izdvojeno

Riken Jamamoto dobitnik Prickerove nagrade za 2024. godinu

Tokom pet decenija duge karijere izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, pa čak i  jednu vatrogasnu stanicu.

Japanski arhitekta Riken Jamamoto proglašen je za lauerata ovogodišnje Prickerove nagrade za arhitekturu, koju je dobio za svoje zgrade koje su, kako je istaknuto, „pozadina i prvi plan svakodnevnog života“.

Rođen 1945. godine, Jamamoto je 53. po redu dobitnik ovog prestižnog priznanja, ujedno i deveti iz Japana, a svoj trag u arhitekturi ostavio je pre svega projektima koji imaju za cilj negovanje zajednice.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jedan od prvih Jamamotovih projekata bio je i onaj za njegovu sopstvenu kuću Gazebo; Ryuuji Miyamoto

Ideali primenljivi na buduće gradove

Žiri, predvođen čileanskim arhitektom i dobitnikom Prickerove nagrade za arhitekturu 2016. Alehandrom Aravenom, veruje da se mnogi ideali u Jamamotovom radu, uključujući zamagljivanje javnih i privatnih prostora, mogu primeniti na buduće gradove.

„Jedna od stvari koje su nam najpotrebnije u budućnosti gradova je stvaranje uslova kroz arhitekturu koja umnožava mogućnosti da se ljudi okupe i komuniciraju“, objasnio je Aravena, a prenosi Dezeen.

Hotakubo Housing je bio njegov prvi projekat socijalnog stanovanja; Foto: Tomio Ohashi

Od privatnih kuća do vatrogasnih stanica

Tokom svoje pet decenija duge karijere, Jamamoto je izgradio brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, javne zgrade, muzeje, pa čak i  jednu vatrogasnu stanicu.

Rođen u Pekingu, Kina, Jamamoto je studirao arhitekturu na Univerzitetu Nihon, Univerzitetu umetnosti u Tokiju i Univerzitetu u Tokiju pre nego što je osnovao svoj studio – Yamamoto & Field Shop Co – 1973. godine.

Njegove rane kuće uključivale su vilu Yamakawa 1977. godine, koja je bila raspoređena oko velike natkrivene terase, i njegovu sopstvenu kuću Gazebo u Jokohami 1986. godine, koja uključuje otvorene terase i dvorišne prostore.

Vila Yamakawa; Foto: Courtesy of Riken Yamamoto

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Veći stambeni projekti koji su usledili osmišljeni su na sličnim principima, sa ciljem da se podstakne interakcija između stanovnika.

Njegovi najpoznatiji stambeni projekti uključuju niskogradnju Pangio Housing u Seongnamu, u Južnoj Koreji, koja ima komunalnu palubu na prvom spratu za stanovnike.

Jamamotov prvi projekat socijalnog stanovanja, Hotakubo Housing u Kumamotu, Japan, sadrži 110 domova raspoređenih oko centralnog trga sa drvoredom.

Terase povezuju učionice u osnovnoj školi Kojasu; Foto: Mitsumasa Fujitsuka

Ostali značajni projekti

Drugi ključni primeri njegovog etosa uključuju Univerzitet u Hakodateu, koji sadrži veliki, otvoreni prostor za učenje na više nivoa i Muzej umetnosti Yokosuka, koji je smešten ispod zakrivljene platforme za posmatranje.

Osnovna škola Kojasu ima terase koje povezuju sve učionice, dok biblioteka u Tianjinu u Kini ima brojne spratove i međuspratove uređene da drže kolekciju od šest miliona knjiga.

Muzej umetnosti Yokosuka smešten ispod platforme za posmatranje; Foto: Tomio Ohashi

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantastičan inženjer, sjajni projekti i divan human čovek … sve čestitke, zasluženo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *