James Simon Galerie, David Chipperfield Architects, Berlin, Nemačka; Foto: Simon Menges
Aktuelno

Dodela Prickera: Kolege odale počast arhitekturi Ser Dejvida Čiperfilda

Pogledajte šta su o laureatu Prickerove nagrade za 2023. godinu rekli neki od prethodnih dobitnika najznačajnijeg priznanja u svetu arhitekture. 

Prickerova nagrada za arhitekturu objavila je video sa ceremonije koja je održana u čast laureata ovog prestižnog priznanja za 2023. godinu, Ser Dejvida Čiperfilda. Nakon što je  prvobitno najavljena za maj, svečanost je održana prošle sedmice na antičkoj Agori u Atini.

Ceremonija koju je sponzorisala Hyatt Fondacija uključivala je predavanje kao i panel diskusiju, gde su se Dejvidu Čiperfildu priključili i laureat za 2022. godinu Fransis Kere i dobitnici Prickera za 2021. An Lakaton i Žan-Filip Vasal.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Museo Jumex u Meksiku; Foto: Simon Menges

Težnja za očuvanjem supstance postojećeg

Upravo Fransis Kere je i otvorio ovaj „video počasti“, navodeći značaj bezvremenosti, elegancije i topline arhitekture Dejvida Čiperfilda. Takođe, i drugi prethodni laureati u videu dele svoje impresije o ovogodišnjem dobitniku.

Tako An Lakaton ističe da ceni arhitektinu pažnju posvećenu detaljima kao i težnju za očuvanje supstance postojećeg. Slavni Norman Foster je pohvalio Čiperfieldovu upotrebu pažljivih kompozicija i umeće oblikovanja svetlosti kroz arhitekturu.

Ostali govornici u videu su prva dama Grčke i dizajnerka Mareva Grabovski, predsednik Hyatt Fondacije Tom Pricker i predsednik žirija i laureat za 2016. godinu Alehandro Aravena.

„Moramo sve više postati posvećeni ideji da arhitektura ima svrhu i da arhitektonska zajednica može igrati veću ulogu u načinu na koji planiramo našu budućnost“, izjava je Ser Dejvida Čiperfilda.

Saint Louis Art Museum, Mizuri, Sjedinjene Države, 2013; Foto: Simon Menges

Možda je i suvišno reći, ali mi kao arhitekte ne možemo da radimo nezavisno. Arhitektura je osmišljena kroz angažovanje i zajedničku svrhu.

Sa kancelarijama širom sveta, rad Ser Dejvida Čiperfielda iznedrio je preko stotinu dela, a koja su realizovana kroz više od četiri decenije i na tri kontinenta.

Prickerova nagrada za arhitekturu, kao najveće priznanje u arhitekturi, došla je kao počast za njegov „suptilan ali moćan, prigušen ali elegantan“ pristup, kao i njegovu „posvećenost arhitekturi potcenjenog, ali transformativnog građanskog prisustva (…), koja je uvek prisutna i stroga, izbegavajući nepotrebne poteze, kao i trendove i modu“, kako je navedeno u izjavi žirija.

„Ako arhitekturu posmatramo kao jedinstveno dostignuće kreativnosti, napravljeno protiv dominantnog pristanka društva, u opasnosti smo da arhitekturu izolujemo kao nešto jedinstveno i posebno. Možda je i suvišno reći, ali mi kao arhitekte ne možemo da radimo nezavisno. Arhitektura je osmišljena kroz angažovanje i zajedničku svrhu“, zaključio je Dejvid Čiperfild.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *