Izgled buduće zgrade Poreske uprave
Novi objekti

Počela izgradnja nove zgrade Poreske uprave u Zemunu

Zgrada u Cara Dušana imaće uvučene delove odvojene kolonadom stubova koji će pružati zvučno barijeru za kancelarijske prostore.

Ovog leta počela je izgradnja Poreske uprave u Ulici cara Dušana u Zemunu, nove administrativne centrale koja će se prostirati na ukupno 27.500m2.

Ovaj javni objekat nalaziće se u neposrednoj blizini stambenog naselja Zemunske kapije, a investitor je Građevinska direkcija Srbije. Radovi na novoj zgradi Poreske uprave trebalo bi da traju do drugog kvartala 2023. godine, a vrednost investicije procenjena je na 42 miliona evra, piše Beobuild.

Foto: Beobuild

Uvučeni delovi objekta pružiće izdvojen i od buke zaštićen kancelarijski prostor, odvojen kolonadom stubova.

Zgrada Poreske uprave planirana je u kompaktnoj formi, sa šest nadzemnih i jednom podzemnom etažom (Po+Pr+4+Ps), gde je kroz trotraktno oblikovanje postignuta razuđenost celine za kvalitetnije osvetljenje i ventilaciju unutrašnjosti.

Svojom glavnom fasadom objekat je postavljen na građevinsku liniju prema Ulici Cara Dušana, međutim uvučeni delovi objekta pružiće izdvojen i od buke zaštićen kancelarijski prostor, odvojen kolonadom stubova.

Foto: Beobuild

Pjacete, krovne terase i garaža

Dva trakta na fasadama sa otvorima, namenjeni su kancelarijskom prostoru, a srednji trakt – slepi – namenjen je komunikacijama, tehničkim prostorima, sanitarnim blokovima i zajedničkim servisnim prostorima.

Ova razuđena forma u osnovi objekta formira dva ulazna dvorišta – pjacete ispred dva glavna ulaza u objekat, tako da se u objekat ne ulazi direktno sa ulice, već preko tih malih trgova, koji predstavljaju dodatni kvalitet urbanog prostora.

Povučeni sprat imaće i mogućnost izlaska na krovne terase tipskog sprata, koje su predviđene kao zelene krovne terase. Projektovana je jedna podzemna etaža, namenjena parkiranju vozila, sa 171 parking mestom, koja u kombinaciji sa otvorenim parkingom na parceli, kapaciteta 96 parking mesta, treba da zadovolji propisan broj parking mesta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Mitar

  Izvođač da koristi oplatol koji su oprostili istom što je koristio prlikom izgradnje objekata u MIleva Ajnštajn Marić

 2. Sonja Stoja

  Kako je moguće da nije navedeno ime projektanta…biroa…

  1. Igor Conić

   Ne znamo jos uvek ko potpisuje projekat. Cim budemo saznali – objavljujemo.

 3. miki

  brate…. kako je ovo jadno ljudi moji? vreme srpske arhitekture od pre i posle

Ostavite odgovor

Obavezna polja *