Novi objekti

Kako će izgledati Nano centar u Beogradu

Beogradski „svemirski kompleks“ – Centar nanonauke vredan 40 milina evra, nije više naučnofantastična priča.

Pre nekoliko dana, Ministarstvo prosvete objavilo je da se ovaj projekat nastavlja, a „eKapija“ u Jedinici za upravljanje projektom saznaje da će izgradnja Nano centra početi krajem ove godine.

On će uposliti oko 300 naučnika-istraživača, sam objekat imaće oko 11.000 m2, a čitav kompleks oko 14.000 m2. U novobeogradskom Bloku 39, budućem „Kampusu nauke“, u toku su pripremni radovi i neophodne stabilizacije terena.

– Izrada glavnog projekta je pri kraju i pripremamo se za podnošenje zahteva za dobijanje dozvola za izgradnju. Takođe, sprema se međunarodni tender za izvođače radova, kako bi gradilište moglo da startuje krajem godine – kažu naši sagovornici.

nano_centar_2
nano_centar_4_080513Nano centar trebalo bi da afirmiše Srbiju u svetskim naučnim krugovima, ali i da postane prepoznatljiv regionalni centar za naprednu mikroskopiku i nano-fabrikaciju. U prilog našoj državi ide i to što u regionu ne postoje (ili nisu u potpunost razvijene) institucije ovakvog tipa.

Centar je zamišljen kao laboratorijski prostor, gde će se vršiti kapitalna istraživanja u interdisciplinarnim oblastima mikrofabrikacije i nanonauke, novih materijala, a imaće i superkompjuting „Plavi Dunav“.

Objekat Nano centra podeljen je u dve organizacione celine. Prvi deo namenjen je „teškim“, a drugi „lakim“ laboratorijama i kancelarijama. U prizemlju će se nalaziti istraživačka „čista soba“ („clean room“) površine 150-200 m2, koja će imati klasu 100/1000. Poređenja radi, ovakvu klasu zasad u regionu poseduju samo Mađarska i Rumunija.

 

nano_centar_1_080513Nauka koja se „meri“ novčanicama

Izgradnja Nano centra možda zvuči „svemirski“, ali su rezultati rada ovakvih ustanova vrlo opipljivi. Jednostavno rečeno, ovde je nauka u službi privrede. U čemu je, zapravo, značaj nanotehnologija i materijala?

Periodi naglog industrijskog razvoja oduvek su započinjali otkrićem novih materijala, najpre gvožđa i čelika, zatim polimera, lakih legura, kompozitnih materijala, poluprovodnika, keramike i na kraju nanomaterijala.

Nanomaterijali (specifičnih svojstava koje duguju svojoj maloj veličini) se danas u najrazvijenim državama širom planete, smatraju budućim nosiocima privrednog razvoja. Njihova proizvodnja konstantno je u porastu i u oblasti medicine, industrije i nauke.

nano_centar_080513Pomoć iz inostranstva

Idejno i tehnološko rešenje Nano centra izrađeno je u saradnji sa domaćim naučnicima, ali i uz pomoć osam svetskih stručnjaka iz oblasti novih materijala i nanonauka.

– Projektantski tim JUP-a radio je idejno rešenje uz tehničku pomoć kompanije EPTISA – objašnjavaju naši sagovornici.

Projektno-tehničku dokumentaciju Nano centra izradio je konzorcijum – „Elkoms“, „D.A. Dizajn arhitektura“ i „Cowi“, kažu u JUP-u. Pripremne radove i stabilizaciju terena obavljaju preduzeća „Grading“, „Minel Dinamo“ i „Interklima“.

Procenjuje se da će, ako rokovi za početak izgradnje budu ispoštovani, Centar biti završen 2015. godine. Ovaj naučni hram gradi se uz pomoć kredita Evropske investicione banke i iz instrumenata predpristupne pomoću EU.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *