Novi objekti

Zahin stadion u Kataru u borbi protiv pustinjskih vrućina

Čuveni arhitektonski biro Zahe Hadid predstavio je jedan od devet stadiona za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Kataru 2022. godine.

U lučkom gradu Al Wakrah, na samo 15 km od Dohe, gradiće se stadion koji će moći da ugosti 40.000 posetilaca. Ovaj grandiozni sportski objekat suprotstaviće se ekstremnim vrućinama svojim pasivnim dizajnom. Zahvaljujući obliku tradicionalnog arapskog ribarskog čamca, ovaj stadion zaštitiće gledaoce od sunca tokom dana ali će svakako morati biti primenjeni i klima-uređaji kako bi se temperatura spustila na podnošljivih 27C. Iako je FIFA najavila da će ovo Svetsko prvenstvo možda pomeriti na zimu, Zaha Hadid je zajedno sa inženjerima iz AECOM-a osmisila inovativne metode koje će atmosferu unutar strukture stadiona držati što prijatnijom.

Qatar-2022-World-Cup-Stadium-by-Zaha-Hadid-Al-Wakrah

Zahin novi stadion koristiće mnogo manje čelika nego drugi slični objekti, pa će se akcenat staviti na drvenu građu. Stadion će imati kapacitet od 40.000 gledalaca ali će polovina sedišta biti obezbeđenja privremenim tribinama koje će se ukloniti nakon Prvenstva. Ovo će omogućiti stadionu da pređe u „standardni mod“ sa mnogo komotnijom strukturom.

Qatar-2022-World-Cup-Stadium-by-Zaha-Hadid-Al-Wakrah-2 zaha-hadid-qatar-world-cup-stadium

Pogledajte još projekata Zahe Hadid.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *