Aktuelno

Drugačiji prijemni za buduće arhitekte od 2014. godine

Budući studenti arhitekture od sledeće akademske godine polagaće drugačiji prijemni ispit u formi testa. Cilj je da se uoči pravi talenat, a ne da se dobiju studenti „nabildovani načinom crtanja i pravljenja modela“, kažu na Arhitektonskom fakultetu.

Od 2014. godine oni koji budu želeli da studiraju arhitekturu, polagaće sasvim drugačiji prijemni ispit. Biće u formi testa, klasifikacionog karaktera, radiće se dva sata i nosiće 60 poena. Jedan deo pitanja biće iz kulture i arhitekture, a drugi deo će se odnositi na razumevanje i logičko zaključivanje, piše eKapija.

U narednu školsku godinu Arhitektonski fakultet upisaće oko 300 brucoša, od toga će se dve trećine školovati o trošku države. Buduće arhitekte moći će da biraju da li će na integrisane ili na osnovne studije. Prijemni ispit će biti jeftiniji nego prethodnih godina i imaće sasvim drugačiju formu.

prijemni-arhitektura

– Namera je da se svima pruži ista šansa i da se znatno smanje troškovi pripreme i cena polaganja prijemnog ispita – kaže dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

Đokić ističe da neće biti potrebno spremati prijemni godinu dana unapred. Podsetio je da su se do sada studenti spremali godinu dana; odlazili su u pripremnu školu na fakultetu ili u druge škole.

– Tako su godinu dana na neki način pokušavali da se pripreme, da bismo mi posle godinu dana priprema ustanovljavali njihovu sposobnost i njihov talenat za arhitekturu – objasnio je Đokić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta ističe da rezultati koji su ti studenti postizali nisu bili adekvatni.

– Mi smo dobijali samo studente koji su bili „nabildovani“ tim načinom crtanja ili načinom pravljenja modela – kaže Đokić.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *