Aktuelno

Anketa: Žene arhitekte ne bi preporučile svoju karijeru koleginicama

Najnovija anketa koju je sproveo The Architectural Review pokazuje velike razlike u karijeri među polovima.

Magazin The Architectural Review objavio je najnovija istraživanja sprovedena u anketi Žene u arhitekturi koja je obuhvatila 1.000 žena iz celog sveta.

Jedna od pet žena ne bi preporučila ženama da se bave ovim pozivom, a toliko ih je bilo i onih koje nisu sigurne da li bi to učinile. Samo šest od deset žena bi preporučile drugoj ženi karijeru u arhitekturi.

U Engleskoj je taj rezultat još gori gde četvrtina žena ne bi preporučila drugim ženama da se bave ovim pozivom, a što su žene starije rezulat se pogoršava.

Čak 44% žena u kasnim tridesetim ne bi preporučilo ženama da svoju karijeru provedu u arhitekturi.

Faktor koji doprinosi ovakvom stavu najverovatnije je prouzrokovan nejednakim platama između muškaraca i žena. Iskusne žene arhitekte zarađuju oko 38.500 funti godišnje dok njihove kolege zarađuju 7.000 više ili 18%. Što se tiče direktora i upravnih položaja, razlika je još veća. Žene arhitekte zarađuju 62.500 funti dok muškarci za godinu dana dobiju platu od 82.000 što je 19.500 funti ili 31% više. Razlike se povećavaju tokom godina, pa je tako ta razlika u 2014. godini iznosila 13.000 funti.

83% žena smatra da podizanje dece stavlja ženu u podređeni položaj što odgovara podatku da čak 75% žena u arhitekturi nema dece.

Anketa je pokazala i neke poražavajuže činjenice kao, na primer, da je čak 72% žena doživelo seksualnu diskiminaciju ili uznemiravanje tokom svoje arhitektonske karijere. Takođe, 83% žena smatra da podizanje dece stavlja ženu u podređeni položaj što odgovara podatku da čak 75% žena u arhitekturi nema dece.

Više rezultata ove ankete možete pronaći na sajtu The Architectural Review.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. One

    Kako podizanje dece može ženu-arhitektu da stavlja u „podredjen položaj“? Svaka žena, koja podiže decu, samo dobija na kvaltetu u svakom smislu te reci.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *