Ričard Rodžers (1933–2021); Foto: Rogers Stirk Harbor + Partners
Aktuelno

Odlazak ikone: Preminuo britanski arhitekta Ričard Rodžers

Kombinovao je ljubav prema arhitekturi sa dubokim poznavanjem građevinskih materijala i tehnika, a njegovo zalaganje za energetsku efikasnost i održivost imalo je trajan efekat na profesiju.

Ričard Rodžers,  britanski arhitekta i dobitnik Pritzkerove nagrade, preminuo je u 88. godini u subotu, 18. decembra, preneo je Njujork Tajms.

Rodžers je rođen u Firenci, Italija, 1933. godine, a četiri godine kasnije preselio se s porodicom u Englesku. Nakon pohađanja škole Architectural Association u Londonu, studirao je na Univerzitetu Jejl u Sjedinjenim Državama, gde je razvio interesovanje za dela Frenka Lojda Rajta, piše portal ArchDaily.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centar Pompidou u Parizu; Foto: Pixabay.com

Najpoznatiji projekti

Kada se vratio u Englesku, Rodžers je zajedno sa Normanom Fosterom, Suzan Brumvel i Vendi Čizman osnovao kratkotrajnu arhitektonsku firmu Tim 4.

Godine 1977. Rodžers je osnovao firmu Richard Rogers Partnership (preimenovanu u Rogers Stirk Harbor + Partners 2007.) i vremenom je postao jedan od najvećih britanskih arhitekata kada je visokotehnološka arhitektura u pitanju.

Među njegovim  najpoznatijim projektima nalaze se Pompidou centar dizajniran u partnerstvu sa Rencom Pjanom u Parizu, zgrada osiguravajuće kompanije Lloyds i Milenijumska kupola u Londonu, kao i Terminal 4 aerodroma Madrid-Barahas, u saradnji s biroom Estudio Lamela.

Milenijumska kupola u Londonu; Foto: Pixabay.com

Gradovi budućnosti više neće biti zonirani kao danas, u izolovanim getima za jednu delatnost, nego će ličiti na bogatije, slojevite gradove prošlosti.

Povrh svega, 1998. godine, potpredsednik vlade ga je imenovao da predsedava Urbanističkom radnom grupom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je navela fondacija za dodelu Pritzkerove nagrade, Rodžers je jednom prilikom izjavio da gradovi budućnosti „više neće biti zonirani kao danas, u izolovanim getima za jednu delatnost, nego će ličiti na bogatije, slojevite gradove prošlosti“.

Zgrada Lloydsa u Londonu; Foto: Pixabay.com

Ostavio trajan efekat na profesiju

Rodžers je osvojio brojne nagrade, uključujući Pritzkerovu nagradu 2007, Praemium Imperiale 2000, Medalju Memorijalne fondacije Tomasa Džefersona 1999. godine, Memorijalnu nagradu Arnolda V. Brunera 1989. i Kraljevsku zlatnu medalju za arhitekturu 1985. godine.

Kada je Rodžers 2007. godine dobio Pritzkerovu nagradu, žiri je pohvalio njegovu kombinaciju „ljubavi prema arhitekturi sa dubokim poznavanjem građevinskih materijala i tehnika. Njegova fascinacija tehnologijom nije tu samo zbog umetničkog efekta već je, što je još važnije, sredstvo da se arhitektura učini produktivnijom za one kojima služi. Njegovo zalaganje za energetsku efikasnost i održivost imalo je trajan efekat na profesiju.“

Terminal 4 aerodroma Madrid-Barahas; Foto: Pixabay.com

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *