Naučnici sa Nanyang Technological University koji stoje iza ovog projekta; Foto: NTU Singapore
Materijali

Ovo staklo blokira prodor sunčeve toplote, a potpuno je transparentno

Simulacijom pokazano da materijal smanjuje čak do 70% dolaznog infracrvenog zračenja, dok i dalje može da prođe do 90% vidljive svetlosti sunca.

Tokom prodora sunčeve svetlosti kroz prozore u unutrašnjost, temperatura u prostorijama raste te se neretko mora koristiti klimatizacija koja može zahtevati znatnu količinu energije.

Međutim, zahvaljujući novom materijalu za izradu prozora blokira se donekle svetlost, pa i dodatna toplota, dok prozori ostaju gotovo u potpunosti transparentni, piše New Atlas.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Staklo pre i posle tretiranja novim materijalom; Foto: NTU Singapore

Novi materijal sastoji se od mešavine titanijum dioksida, volfram trioksida, neodimijum-niobijuma i kalaj oksida.

Naravno, poznato je da već postoje prozori sa elektrohromiranim staklom, koji se elektronski zatamnjuju po potrebi.

Ipak, kako staklo postaje tamnije i teže je videti šta se nalazi sa druge strane prozora – to može pokvariti i ugođaj boravka u nekom prostoru, ali i koncept dizajna objekta gledano iz spoljašnjosti.

Osim toga, ovakvi prozori delimično blokiraju vidljivi spektar sunčeve svetlosti, te ne moraju nužno blokirati infracrveni spektar koji zapravo proizvodi toplotu.

Tu na scenu stupa novi materijal koji su razvili naučnici sa singapurskog Nanyang Technological University i izraelskog Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, a sastoji se od mešavine titanijum dioksida, volfram trioksida, neodimijum-niobijuma i kalaj oksida. Ova smesa se nanosi kao premaz na obično staklo prozora i povezuje se na električno kolo.

Regulisanje toplote u skladu s godišnjim dobom

Kada se želi veći prodor prirodne svetlosti, na primer, tokom zimskih meseci, materijal se samo stavlja van pogona. Na ovaj način omogućava se potpuni prodor infracrvenog zračenja u unutrašnjost prostora.

S druge strane, tokom toplijih meseci, struja je uključena i simulacijom je pokazano da će materijal blokirati čak do 70% dolaznog infracrvenog zračenja, dok će i dalje moći da prođe do 90% vidljive sunčeve svetlosti.

Osim toga, dok postojeći elektrohromirani prozori navodno počinju da gube svoju funkcionalnost nakon tri do pet godina upotrebe, testovi koji uključuju cikluse uključivanja i isključivanja novog materijala pokazali su da bi on mogao da traje mnogo duže.

„Očekujemo da će ova tehnologija biti posebno korisna u umerenim klimatskim uslovima, gde stanari ili korisnici objekta mogu da regulišu gubitak ili dobijanje toplote u skladu sa promenama godišnjih doba, dok i dalje uživaju u pogledu na okruženje“, rekao je dr Ron Goei, jedan od autora.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *